zondag, 16 juni 2024   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

Leeuwarder Courant

Aanbiedingen.

 


Vertel een vriend Kranten.com

Laatste nieuws
Introductie over Leeuwarder Courant
De Leeuwarder Courant werd opgericht in 1752 en is hiermee de oudste onder dezelfde naam opererende krant van Nederland. Het dagblad is de grootste krant van Friesland en wordt uitgegeven door NDC Mediagroep, met o.a. het Dagblad van het Noorden.
Details
Type Regionaal Dagblad
Eerste 29 juli 1752
Eigenaar(s) NDC Mediagroep
Oplage 103.000
Land(en) Nederland
Talen Nederlands

Geschiedenis van Leeuwarder Courant
De Leeuwarder Saturdagse Courant werd uitgegeven door de boekdrukker Abraham Ferwerda. De eerste redactie werd gevormd door twee Hervormde dominees. In het begin stond er alleen maar buitenlands nieuws in, want dit was wat de lezers, voornamelijk kooplieden, aansprak. Later kwam er ook nationaal nieuws in de krant en pas sinds 1850 ook provinciaal nieuws.

Na de dood van Ferwerda zette zijn schoonzoon Doeke Ritske Smeding de krant voort. Tot 1947 bleef de Leeuwarder in handen van deze familie.

De krant wilde een beschaafde krant zijn dus plaatste het alleen maar "serieus" nieuws en was ook principieel tegen interviews. In 1893 kwam er een nieuwe hoofdredacteur die ook zorgde voor andere genres in de krant, maar interviews bleven tot 1930 uit den boze. Daarna verschenen er ook strips, reportages en verhalen over het dagelijks leven.

In de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitsers een NSB-hoofdredacteur aangesteld. Na deze oorlog groeide de krant uit tot een provinciale kwaliteitskrant.