maandag, 27 maart 2023   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

5 voordelen van het luisteren naar muziek terwijl je studeert

5 voordelen van het luisteren naar muziek terwijl je studeert

Muziek is altijd een krachtig instrument geweest. De diepbedroefde luisteren ernaar voor troost, de gelukkige luisteren om nog vreugdevoller te worden, en de droevige luister om te worden verheven. Een categorie mensen die muziek echter niet in de kern van hun dagelijks leven lijkt te hebben, zijn studenten. Maar dit is niet waar, zoals bewezen door Cambridge University Professors Akeem Sule en Becky Inkster zeggen dat bepaalde genres zoals hiphop luisteraars een opbeurend gevoel geven, waardoor ze er goed mee omgaan. Naar muziek luisteren tijdens het studeren zorgt dan ook voor de volgende voordelen. 

Voorkomt verveling

Het steeds opnieuw lezen van de exacte tekst kan eentonig en saai lijken. Afgezien hiervan kan het ook contraproductief zijn omdat je misschien niet zoveel assimileert. Wanneer lezen saai wordt, is een manier om dingen te veranderen met muziek. Er wordt gezegd dat het een producent is van de chemische stof dopamine, die, wanneer deze door ons lichaam wordt afgegeven, ons positieve effecten geeft door ons gelukkig, ontspannen en gemotiveerd te maken. Een gemotiveerde geest is er een die zeker van het lezen zal genieten. 

Verlaagt stress

De druk tijdens het studeren kan, als het niet gemakkelijk te beheersen is, leiden tot stress. Hier spreken we onze dankbaarheid uit voor de komst van muziek, want boeken zijn niet bepaald leuk, zeker niet als je uren moet lezen omdat er een examen nadert. Deze opbouw kan leiden tot stress en op zijn beurt leiden tot angst, waardoor het leesproces contraproductief wordt. Het luisteren naar muziek kan je echter helpen te ontstressen door het endorfinegehalte in je bloed te verhogen. 

Helpt bij concentratie

Lezen of spelen in een casino is een cognitieve oefening die onze volledige aandacht vereist omdat het mentaal intensief is. Daarom willen we ervoor zorgen dat afleiding tijdens het lezen tot een minimum wordt beperkt of volledig wordt buitengesloten. Dit is vooral voor mensen met een dwalende geest of een korte aandachtsspanne die, wanneer ze hun boeken openen, aan al het andere denken behalve het werk dat voor hen ligt. In dergelijke situaties kan het hebben van kalmerende geluiden dienen als een vorm van witte ruis, zodat je je volledig kunt concentreren zonder afgeleid te worden. 

Verbetert motivatie

Het zou het beste zijn als je de motivatie had om zelfs de basisdingen te doen, zoals wakker worden of beginnen met sporten. Hoeveel meer studeren vereist denken? Een go-to-ding voor studenten wanneer ze een boost in energie of motivatie nodig hebben, is muziek. Het feit dat het dopamine afgeeft, is een van de redenen waarom het je van een plaats van geen ijver zal tillen naar een plek waar alles kleurrijk en gemakkelijk te assimileren lijkt. 

Stimuleert de hersenen

Lange uren studeren lijkt misschien niet spannend, omdat het gemakkelijk eentonig kan worden. Echter, met de vele verschillende manieren om de hersenen te stimuleren, zoals spelletjes, puzzels, lezen enz. Muziek spelen is een goed idee omdat het een van de gemakkelijkste en handigste manieren is om de hersenen te stimuleren, vooral de twee hersenhelften.

 

 Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland BelgiŽ Rest van de wereld