zondag, 26 maart 2023   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Rolluiken vastgevroren: wat nu?

Rolluiken vastgevroren: wat nu?

Tijdens de koude wintermaanden kan het zomaar gebeuren dat rolluiken vastvriezen. Op bepaalde plekken bij de zonwering zit dan vocht dat bevriest. Vaak heb je het dan over de rubbers van het rolluik of condens op de lamellen. Door de koude temperaturen bevriezen de rubbers of het water op de lamellen. Daardoor krijg je er geen beweging meer in en kun je de rolluiken tijdelijk niet bedienen.

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe rolluiken online, kun je met wat simpele handelingen kijken of je het rolluik kunt herstellen. Over het algemeen geldt: gebruik niet te veel kracht om het rolluik te forceren. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen. En als het dan toch kapot is gegaan kun je bij inhuisplaza.nl kijken voor nieuwe rolluiken.

Dit kun je doen

Merk je dat je rolluiken zijn bevroren? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. De beste en misschien wel meest eenvoudige optie is om te wachten tot het rolluik uit zichzelf ontdooit. Als de temperaturen buiten oplopen zal het bevroren gedeelte immers automatisch smelten. Zo hoef je niets kapot te trekken en blijft je zonwering heel.

Ook heeft dit als voordeel dat de isolerende werking van de rolluiken nog steeds in tact blijft. In de winter zie je vaak dat mensen hun rolluiken uitgeklapt laten. Op die manier ontstaat er namelijk een lucht barrière tussen het rolluik en het raam, dat fungeert als isolatielaag. Zo heb je binnen minder snel last van de kou van buiten. Door het rolluik te laten zitten behoud je deze functie.

Ze zelf ontdooien

Wil je de rolluiken wel actief ontdooien? Probeer dat dan te doen met warm water. Vul een emmer met warm water en haal met een doek het warme water over het rolluik heen. Op die manier kun je het rolluik ontdooien. Probeer rustig het rolluik weer in beweging te krijgen zonder veel kracht te zetten. Is het ontdooit? Maakt het dan goed droog om te voorkomen dat het rolluik opnieuw vastvriest bij koude temperaturen.

Zo kun je rolluiken onderhouden

Om te voorkomen dat rolluiken in waarde achteruit gaan, is tijdig onderhoud bovendien zeker van toegevoegde waarde. Dit kun je op meerdere manieren aanpakken. Het meest voor de hand liggende is het regelmatig schoonmaken van de rolluiken. Daarbij is het belangrijk dat je geen bijtende en agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt maar werkt met wat water en een zachte borstel of spons. Krijg je het met water niet goed schoon? Probeer dan een groene of natuurlijke zeep om geen schade aan te brengen.

Daarnaast is het verstandig om de rolluiken eens in het jaar te laten waxen. Met een goede waxlaag trekt het rolluik het vuil niet aan. Ook blijft de lak en dus de kleur van het rolluik daardoor langer mooi. Dit alles draagt bij aan een langere levensduur van je rolluiken.Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland BelgiŽ Rest van de wereld