maandag, 22 april 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

In een paar tellen ontspannen...

In een paar tellen ontspannen...

Je kent vast die momenten wel dat je gewoon gestrest bent. Dat je wil ontspannen maar dat die gedacht alleen al, het nog erger maakt. Je probleem zit als een roze olifantje in je hoofd en zwelt met elke minuut op. Hoe groot het echte probleem is, maakt daarbij niet eens meer uit. En ook niet of het gaat om iets op je werk, je je druk maakt om je partner of familie of omdat de afwas nog op het aanrecht staat. Als je gespannen bent, wordt het niet één, twee, drie beter. Toch?

Gelukkig zijn er dus wel manieren om die nare gedachten uit je hoofd te krijgen. En gelukkig zijn er zelfs meerdere manieren. Voor de ene heb je een minuut nodig, voor de andere iets meer. Maar ze werken allemaal. Lees ze maar eens en kijk welke jij direct al kunt toepassen. 

Eén minuut schrijven

De makkelijkste manier om iets uit je hoofd te krijgen, is het opschrijven. En daarvoor hoeft helemaal geen goede schrijver te zijn of je gedachten goed onder woorden te kunnen brengen. Het enige dat je hoeft te doen, is te zorgen dat er altijd een (klein) schrijfblokje en een pen in je handtas of rugzak zit. Maak je je ergens zorgen om, dan schrijf dat dat op. Niet meer en niet minder. Je hoeft geen oplossing te bedenken en er ook geen oordeel over te vormen. Door het op te schrijven, haal je het uit je hoofd. Zo voorkom je dat je in kringetjes gaat draaien en het probleem groter gaat maken. En het fijne, waarschijnlijk is het probleem direct nadat je het opgeschreven al kleiner of weg of heb je er in elk geval geen gedachten meer over. 

Voel je je even niet lekker in je vel? Schrijf dan eens minimaal drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat mag van alles zijn. Misschien ben je dankbaar dat je je partner hebt ontmoet, of voor je iets in je werk. Voor die plant in de tuin die nu bloeit of dat het droog was toen je naar je werk fietste. Het maakt niet uit wat het is. Schrijf gewoon op wat je op dat moment of algemeen fijn vindt. Door je focus te leggen op de fijne dingen in je leven, voel je jezelf gelijk ook fijner in je vel. Het werkt echt. Probeer het maar! En het kost bijna geen tijd. 

Vijf minuten yoga of mediteren

Misschien vind je het zweverig klinken, maar een simpele vorm van meditatie of yoga kun je overal toepassen. En je helemaal er helemaal niet heel veel tijd nodig. Om je negatieve gedachten even op nul te zetten, zijn juist korte oefeningen het beste. 

Plan er in het begin wel tijd voor, zodat je er vaardigheid in krijgt en je weet wat voor jou helpt. Bedenk dat vijf of tien minuten gewoon echt genoeg zijn en wonderen doen. Juist door het kort te houden, ga je er niet tegenop zien maar wordt het een hulpmiddel. Er zijn voor zowel (gratis) yoga als meditatie apps te vinden voor op je telefoon die heel eenvoudig werken. Zo train je je zelf in het loslaten van gedachten. 

Heb je er een paar onder de knie, dan kun je gewoon even je laptoptas opzij zetten en je focus weer terughalen. Je zult zien dat je zo snel rust krijgt en weer grip in plaats van dat je gedachten een eigen leven gaan leiden. 

Een ommetje

Iets meer dan een minuutje (of vijf), maar wandelen is een hele goede manier om je mindsetting om te draaien. Doe je het elke dag, dan merk je na een aantal dagen een hele verandering. De buitenlucht geeft je letterlijk lucht en je brein knapt er behoorlijk van op. Daarbij zorgt het ritme van je stappen, dat je gedachten op een prettige manier geordend worden. 

Neem voor je wandeling geen grote tassen mee maar liever een telefoontasje of heuptasje en zet de telefoon (die je toch meeneemt) wel even op stil. Ga lopen en niet meer. Probeer dus niet om ergens ‘niet’ aan te denken, want dan geef je het aandacht en wordt het groter. Kijk liever naar wat je ziet. De bomen, gras, bloemen, vogels, vlinders of de voortuinen van alle huizen. Loop het liefst in stilte en laat gedachten maar gewoon opkomen. Probeer er geen oordeel over te hebben en focus daarna weer op de dingen die er te zien zijn. Zo leid je je gedachten van het probleem en heeft het de kans om kleiner te worden of te verdwijnen. Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld