dinsdag, 28 mei 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Leenrentes sterk gestegen: Geld lenen vele euro's duurder

Leenrentes sterk gestegen: Geld lenen vele euro's duurder

Uit een recent onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat geld lenen de afgelopen maanden aanzienlijk duurder is geworden. De laagste rente die momenteel beschikbaar is voor leningen, is meer dan verdubbeld ten opzichte van 10 maanden geleden. In juni 2022 was de laagste rente voor leningen nog 3,4 procent, terwijl dat nu 7,1 procent is. Deze rente geldt voor persoonlijke leningen van € 50.000 of meer.

Geld lenen duurder door hogere kosten

“Deze aanzienlijke stijging van de leenrentes heeft grote gevolgen voor mensen die van plan zijn om een lening af te sluiten”, aldus Amanda Bulthuis, expert op het gebied van geld en verzekeringen bij Geld.nl. Voor een lening van € 50.000 met een looptijd van 60 maanden betaalde je in juni 2022 nog € 4.371 in totaal aan rente. Met de huidige laagste rente van 7,1 procent kost dezelfde lening echter € 9.232. Dit is een stijging van meer dan 100 procent. Geld.nl constateert ook dat er bij lagere leenbedragen sprake is van aanzienlijke rentestijgingen. Zo is de laagste rente voor persoonlijke leningen van € 10.000 bijvoorbeeld gestegen van 4,9 procent in juni 2022 naar 7,6 procent op dit moment, een stijging van ruim 55 procent. Bij een looptijd van 60 maanden betaal je momenteel ruim € 700 meer aan rente dan in juni 2022.

Kapitaalmarktrentes

“De stijging van de leenrentes is het gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrentes”, legt Bulthuis uit. “Banken lenen geld van beleggers tegen deze rentes. Tussen juni 2022 en nu is de rente voor 10-jaars staatsleningen bijvoorbeeld bijna verdubbeld. Hierdoor wordt het voor kredietverstrekkers duurder om geld aan te trekken om vervolgens weer uit te lenen aan consumenten. De hogere kosten die hiermee gepaard gaan, worden doorberekend in de hogere leenrentes voor klanten.”

Stijging leenrentes houdt aan

Bulthuis verwacht dat de leenrentes de komende tijd verder stijgen, omdat stijgingen van de kapitaalmarktrentes altijd wat vertraagd doorwerken in de rentes voor leningen. De kapitaalmarktrentes lijken inmiddels wat te stabiliseren, maar dit biedt geen garanties voor de toekomst. Politieke en economische ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat beleggers voorzichtiger worden en daardoor hogere rentes vragen voor geld dat ze uitlenen aan kredietverstrekkers. Dit kan leiden tot een verdere stijging van de kapitaalmarktrentes en dus ook van rentes voor persoonlijke leningen.

 Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld