zondag, 23 juni 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Hoe kun je zelf je huis isoleren?

Hoe kun je zelf je huis isoleren?

Ongeveer de helft van al je warmte in je woning kan ontsnappen als je huis niet goed geïsoleerd is. In plaats van de thermostaat hoger te zetten kun je er dus beter voor kiezen om isolatiemaatregelen te nemen. Het is mogelijk om de isolatie uit te laten voeren door een expert, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Dit artikel laat namelijk je zien hoe je je huis isoleert, waardoor je honderden euro's bespaart op je energierekening en je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleint. Je slaat dus twee vliegen in één klap! 

 

Isoleer de woning

Door de zolder te isoleren kun je bij een gemiddelde woning per jaar maar liefst 1 ton koolstofdioxide besparen. Ook zul je hierdoor flink wat geld besparen doordat je minder energie verbruikt. Dit is dus één van de meest efficiënte energiebesparingsopties, terwijl je het ook nog zelf kunt doen. Natuurlijk moet je niet alleen je zolder isoleren, eigenlijk is het de bedoeling om het hele huis te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld de vloer isoleren met behulp van eps isolatie. Daarnaast is het ook van belang om de kruipruimte te isoleren, hier verlaat namelijk veel warmte de woning. Je kunt dit doen met behulp van xps isolatie

 

Stop warmteverlies via deuren

Daarnaast is het slim om tochtstrips te monteren rond alle buitendeuren. Indien nodig kun je dit ook doen bij de binnendeuren. Deze strips worden ook wel afdichtstrips genoemd en kun je kopen in de bouwmarkt bijvoorbeeld. Ze zijn gelukkig heel gemakkelijk om te monteren, in principe is dit niet anders dan het aanbrengen van een stukje plakband. Naast de tochtstrips is het ook verstandig om een penseelstrip aan te schaffen. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de brievenbus in je voordeur, maar ook voor de grotere openingen en de onderkant van de deuren. 

 

Vul eventuele vloeropeningen op

De meeste huizen hebben openingen tussen de plint en de vloer, wat vooral het geval is als je een houten vloer hebt. Als je vloerplanken hebt dan is de kans dus heel groot dat er een paar openingen tussen de plinten zitten. Je moet dit zien weg te werken, wat je kunt doen met behulp van een siliconen sealer. Daarnaast zal de vloerisolatie ook helpen, wat al eerder genoemd is. Dit moet je onder de planken plaatsen, waardoor je dus direct al minder last zult hebben van de openingen in de vloer. 

 

Plaats een gipsplaat voor koude muur

Als je een koude muur in je huis hebt, wat meestal een betonnen muur zonder of met slechte isolatie is, kun je er 10 tot 15 centimeter dikke droge muur tegenaan bouwen voor een betere isolatie. Dit proces is heel eenvoudig zelf uit te voeren, waarbij je kunt kiezen tussen een Ytong wand of een gipsplaatwand. Een gipsplaatwand is heel eenvoudig te bouwen en je kunt er zeer goede en zeer goedkope glaswol aan toevoegen. Glaswol is een uitstekende isolator, maar je kunt ook glaswol krijgen voor geluidsisolatie. Beide soorten wanden zijn brandwerend. Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld