dinsdag, 23 april 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Dit moet je weten over de Nederlandse kentekens

Dit moet je weten over de Nederlandse kentekens

Anders dan in veel landen vind je in Nederland geen kentekenplaten waarop staat dat de bestuurder de BOSS 1 of een P5Y CHO is. Dus wat vertellen Nederlandse kentekenplaten jou en de fiscus? Nederland was het derde land ter wereld dat voertuigen met kenteken uitgaf en waagde de sprong op 26 april 1898, twee jaar nadat Duitsland dat deed en vijf jaar na Frankrijk. Tot aan de Tweede Wereldoorlog hadden ook de fietsen in ons land kentekenplaten. Dit werd gedaan zodat de Belastingdienst zag dat de eigenaar belasting betaalde over de fiets. Scooters hebben wel kentekenplaten, zoals je kunt leren in de tips scooter theorie. De Belastingdienst vindt kentekenplaten nog steeds vrij nuttig en gebruikt kentekenherkenningssystemen om mensen met onbetaalde belastingaanslagen op te sporen.

Het eerste kenteken – nummer 1 – werd afgegeven aan een J van Dam, die de eerste auto had gekocht die in zijn eigen Groninger Motor-Rijtuigen Fabriek was gebouwd. De kentekenplaten bleven destijds bij de eigenaar maar het systeem werd in 1906 gewijzigd met het nummer 2065. Sindsdien is de kentekenplaat bij de auto gebleven. Daarmee is de kentekenplaat een link naar een schat aan informatie. Denk je bijvoorbeeld aan de aanschaf van een tweedehands auto, dan kun je via een snelle online auto kenteken check zien of het voertuig daadwerkelijk in het bezit is van het APK-keuringsbewijs. Als je meer wilt weten, kun je tegen een kleine vergoeding zien hoe vaak het van eigenaar is veranderd, hoeveel kilometers het heeft gereden en zelfs of het is gestolen. Alle informatie komt hierbij uit openbare registers.

Ook kan kentekeninformatie worden gebruikt om het type en de leeftijd van de auto's op de Nederlandse wegen te analyseren. Volgens onderzoek van RDWData zijn de populairste merken in Nederland Volkswagens, gevolgd door Peugeot, vervolgens Opel, Renault en Ford. Zoals in veel landen gaven de kentekenplaten een idee waar de auto vandaan kwam. B stond bijvoorbeeld voor Friesland, K voor Zeeland en P voor Limburg, maar Noord-Brabant kreeg de N en Drenthe de D. L stond om de een of andere vreemde reden voor Utrecht. Dat systeem werd echter in 1951 verlaten. Verschillende formaatwijzigingen later onthulde de RDW vorig jaar weer een nieuwe opzet voor Nederlandse autokentekenplaten - een combinatie van één letter, drie cijfers en twee letters - waarmee je direct kunt zien of een auto nieuw is.

Nederlandse kentekenplaten gebruiken geen klinkers, zodat er niet per ongeluk woorden in voorkomen. In 2010 gaf de RDW enkele honderden auto's een kentekenplaat met de lettercombinatie NSB - de initialen van de Nationaalsocialistische Partij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit leidde tot een snelle terugroepactie. Ook PVV, PSV, KKK en TBS staan ​​op de verboden lijst. Er zijn echter nog enkele bijzondere kentekenplaten. AA is bijvoorbeeld gereserveerd voor auto's die zijn uitgegeven aan leden van de directe koninklijke familie, terwijl K en L worden gebruikt door de strijdkrachten. De meeste kentekenplaten zijn geel, maar sommige gebruiken andere kleuren om hun gebruik aan te geven. Taxi's zijn blauw en een felgroene kentekenplaat geeft aan dat de auto wordt bestuurd door een dealer.

 



Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld