maandag, 22 april 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Hoe word je een gehoorspecialist? Dit zijn de tips!

Hoe word je een gehoorspecialist? Dit zijn de tips!

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat een audicien precies doet. Een audicien is een specialist op het gebied van gehoor die gehoortesten uitvoert om zo te bepalen of iemand een hoortoestel of een ander hulpmiddel met betrekking tot het oor nodig heeft. Dit doet de audicien door middel van een gehoor test. Ook geef je voorlichting over het gehoor en leg je gebruikers uit hoe hun hoortoestel werkt. Het is belangrijk dat je als audicien ook na het aanmeten van een hoortoestel begeleiding biedt aan de gebruiker. Zo kun je erop toezien dat het toestel juist gebruikt wordt en dat het nog passend is.

Naast het aanmeten van gehoorondersteuning houdt een audicien zich ook bezig met het onderzoeken en behandelen van klachten, het maken van oorafdrukken en het repareren van hoortoestellen en oorstukjes. Dat zijn veel verschillende taken in één beroep!

Wat is er nodig om een audicien te worden?

Om een audicien te worden is het van belang om een MBO opleiding Audicien te volgen. Dit is een MBO niveau 4 opleiding die je voorbereid voor het werk als audicien. Tijdens deze opleiding leer je over het gebruik van meetapparatuur, afdrukmateriaal, slijpapparatuur en computerapparatuur. Hiermee wordende maten voor het gehoorapparaten om vervolgens precies passend gemaakt te worden en naar behoren ingesteld te worden.

Meld je aan bij StAr

Als audicien kun je je bij Stichting Audicienregister laten certificeren. Hierdoor weet een patiënt niet alleen dat jij een gediplomeerde audicien bent, maar ook dat jij je kennis door middel van scholing bijhoudt. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gehoor. Een aangesloten audicien heeft genoeg ervaring en kennis om te weten wanneer een patiënt doorverwezen dient te worden naar een KNO-arts voor nader onderzoek. StAr controleert bij alle gecertificeerde audiciens jaarlijks of ze wel voldoende behandelingen hebben uitgevoerd. Zo wordt er op toe gezien dat ze nog steeds de nodige ervaringen hebben om hun werk zo goed mogelijk uit te blijven voeren.

Inzicht, Geduld en Nauwkeurigheid

Het is belangrijk dat je als audicien geduldig en nauwkeurig te werk gaat. Het maken van oorafdrukken is namelijk bepalend voor of het gehoorapparaat naar behoren zal passen. Het is van belang dar het apparaat goed aansluit op het oor aangezien het een negatieve invloed op de werking van het apparaat kan hebben bij de gebruiker. Dit geduld komt ook weer van pas bij het communiceren met de gebruiker. Soms zal dit wat moeizamer gaan wanneer de gebruiker slechthorend is of het allemaal niet begrijpt. De audicien moet dan toch de tijd nemen om het uit te leggen zodat de gebruiker precies weet waar hij aan toe is.

Tot slot is het van belang dat de audicien overweg kan met computers en snel leert. Om de gegevens van een patiënt te verwerken en uiteindelijk ook een gehoortoestel te ontwerpen, moeten de gegevens in de computer ingevoerd en verwerkt worden. Dan is het wel zo handig als je snapt hoe dat moet en hoe een computer werkt.

 Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi´┐Ż Rest van de wereld