zondag, 16 juni 2024   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

Noordhollands Dagblad

Aanbiedingen.

 


Vertel een vriend Kranten.com

Laatste nieuws
Introductie over Noordhollands Dagblad
Het Noordhollands Dagblad is een Nederlands regionaal dagblad, bestaande uit negen edities die ten noorden van het Noordzeekanaal verschijnen als ochtendblad. De gezamenlijke oplage bedraagt ± 150.000 exemplaren.

De negen edities zijn:

* Alkmaarsche Courant
* Dagblad Kennemerland
* Dagblad Waterland
* Dagblad voor West-Friesland
* Dagblad Zaanstreek
* Enkhuizer Courant
* Heerhugowaard
* Helderse Courant
* Schager Courant

Het Noordhollands Dagblad is onderdeel van HDC Media (tot 2004 Hollandse Dagbladcombinatie). Het is aangesloten bij de Geassocieerde Pers Diensten. Bekende medewerkers waren onder andere Bert Klunder, Theo Koomen en Klaas Wilting.
Details
Type Regionaal dagblad
Eerste editie 1 januari 1893
Eigenaar(s) HDC Media
Oplage 150.000
Land(en) Nederland
Talen Nederlands

Geschiedenis van Noordhollands Dagblad
Een greep uit de geschiedenis van de dagbladen die inmiddels onderdeel zijn van het Noordhollands Dagblad:

De Alkmaarsche Courant werd in 1799 in Alkmaar opgericht door Adrianus Sterck. De omvang bedroeg toen vier halve velletjes briefpapier.

Tegenwoordig verschijnt de Alkmaarsche Courant in een oplage van plm. 40.000 exemplaren in de omgeving van onder meer Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Schermer en Langedijk.

De Alkmaarsche Courant is de grootste editie van het Noordhollands Dagblad dat op zijn beurt wordt uitgegeven door HDC Media.

Dagblad Zaanstreek is in 1992 voortgekomen uit de fusie van uitgeversmaatschappij Damiate en de Verenigde Noordhollandse Dagbladen. De oplage bedraagt plusminus 21.000 abonnees. Dagblad Zaanstreek verschijnt in de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. Tot 1992 verschenen in de Zaanstreek De Typhoon (Damiate) en De Zaanlander (Verenigde Noordhollandse Dagbladen). Dagblad Zaanstreek is een editie van het Noordhollands Dagblad, dat wordt uitgegeven door HDC Media.

Dagblad Waterland heette tot 7 juni 2003 Nieuwe Noord-Hollandse Courant. De krant werd in 1945 opgericht en verscheen aanvankelijk als nieuwsblad. De verschijningsdagen waren maandag, woensdag en vrijdag. Eind jaren zeventig, nadat de Nieuwe Noord-Hollandse Courant een onderdeel was geworden van uitgeverij Damiate in Haarlem, werd de krant een dagblad. Na de fusie van Damiate met de Verenigde Noordhollands Dagbladen in Alkmaar werd de krant de achtste editie van het Noordhollands Dagblad. De Nieuwe Noord-Hollandse Courant verschijnt onder andere in de gemeenten Waterland, Purmerend en de Beemster. Ook de gemeente Zeevang krijgt het Dagblad Waterland, echter hier verschijnt ook het Dagblad voor West-Friesland. De totale oplage bedraagt ongeveer 10.000, daarmee bereikt deze editie dagelijks gemiddeld 46.000 lezers.