zondag, 16 juni 2024   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

De Gelderlander

Aanbiedingen

 


Vertel een vriend Kranten.com

Laatste nieuws
Sport
Introductie over De Gelderlander
Het dagblad de Gelderlander is een regionale krant die verschijnt in het grootste gedeelte van Gelderland, gebieden in Noord-Brabant en Limburg die op Nijmegen zijn gericht (Maasland) en delen van de provincie Utrecht zoals Veenendaal en Rhenen. De krant is eigendom van krantenconcern Wegener. De hoofdredactie is gevestigd in Nijmegen en de hoofdredacteur is Kees Pijnappels.
Details
Type Regionaal Dagblad
Eerste 1903
Eigenaar(s) Wegener
Oplage 164.220 (2007)
Land(en) Nederland
Talen Nederlands

Geschiedenis van De Gelderlander
de Gelderlander ontstond in 1848 uit een Nijmeegs krantje, dat De Batavier heette. Tot 1874 verscheen de Gelderlander twee keer per week, vanaf dat jaar dagelijks. Van 1898 tot 1905 worden zowel ochtend- als avondedities gedrukt. Begin twintigste eeuw zet de krant zich in voor de stichting van een universiteit in Nijmegen. In de jaren '30 haalt de krant 37.000 abonnees, tegen 19.500 rond 1900. Vanaf maart 1942 verschijnt de Gelderlander niet meer vanwege papierschaarste door de Tweede Wereldoorlog. In september 1944, Nijmegen is dan al bevrijd van de Duitse bezetting, komt de krant weer terug.

Na 1945 ondergaat de Gelderlander onder de nieuwe hoofdredacteur Louis Frequin een reorganisatie. Als edities van de Gelderlander verschijnen in 1947 ook het Arnhems Dagblad, De Oost-Gelderlander, De Veluwe- en IJsselbode en De Noord-Ooster (Noord-Oost Brabant en Noord-Limburg).

de Gelderlander had tot de jaren vijftig een uitgesproken rooms-katholiek karakter. In die jaren komt daar enige verandering in en gaat de krant zich richten op een breder publiek. Door dat afschudden van die confessionele veren kon de krant de Arnhemse editie van Het Vrije Volk overnemen. Na samenvoeging met het Arnhems Dagblad ging de krant tijdelijk door het leven als De Nieuwe Krant (1971).

In 1992 verhuisde de redactie vanuit de Nijmeegse binnenstad naar een industrieterrein aan de Waal. In 1996 ging de krant online, en enige tijd daarna werd het Gelders Dagblad overgenomen. In augustus 1999 verkocht VNU al haar dagbladen, inclusief De Gelderlander, aan het krantenconcern Wegener. Sinds dinsdag 6 februari 2007 verschijnt de krant in tabloidformaat.