zondag, 16 juni 2024   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

Eindhovens Dagblad

Aanbiedingen.

 


Vertel een vriend Kranten.com

Laatste nieuws
Introductie over Eindhovens Dagblad
Het Eindhovens Dagblad behoort tot Wegener NieuwsMedia, onderdeel van Koninklijke Wegener NV. Andere dagbladen van Wegener NieuwsMedia zijn: Brabants Dagblad, BN/DeStem | PZC, De Twentsche Courant Tubantia, De Gelderlander en de Stentor.

De krant wordt onder meer verspreid in Eindhoven, Helmond, Valkenswaard, Veldhoven, Geldrop, Nuenen, Oirschot, Mierlo en Best. Eindhovens Dagblad richt zicht vooral op regionale nieuwsvoorziening. De hoofdredactie is gevestigd in Eindhoven en de hoofdredacteur is Henk van Weert.
Details
Type Regionaal Dagblad
Eerste 23 december 1911
Eigenaar(s) Wegener NieuwsMedia
Land(en) Nederland
Talen Nederlands

Geschiedenis van Eindhovens Dagblad
Het eerste nummer van het Eindhovensch Dagblad verscheen op zaterdag 23 december 1911. Deze versie heeft echter een korte houdbaarheidsdatum en in 1915 gaat de krant dan ook verder als Eindhovensche en Meijerijsche Courant. Een abonnement kostte in die tijd 1,30 gulden per kwartaal.

In de oorlogsjaren heeft de courant het zwaar. In 1941 verdwijnt de titel zelfs, omdat de directie zich niet in wenst te zetten voor de Duitse bezetter. Een pro-Duitse krant, die het Dagblad van het Zuiden heet, is het gevolg. Nog voor de val van Berlijn keert de oude titel echter terug.

Na de oorlog verkeert het Eindhovensch Dagblad in hevige concurrentie met "Oost-Brabant", een ander dagblad dat dan in Eindhoven verschijnt. Oost-Brabant verliest abonnees aan het Eindhovensch Dagblad en de verontwaardiging is dan ook groot als blijkt dat de eigenaar van Oost-Brabant het Eindhovensch Dagblad heeft gekocht. Zes maanden later, in 1963, fuseren de kranten en gaan verder onder de titel "Eindhovensch Dagblad, dagblad voor Oost-Brabant".

Binnen een jaar vindt weer een fusie plaats. In april 1964 gaat het Eindhovensch Dagblad samen met de Nieuwe Eindhovense Krant. Er vindt een minieme naamswijziging plaats: Eindhovens Dagblad.

In 1967 wordt het Eindhovens Dagblad een dochteronderneming van VNU uit Haarlem. VNU koopt in datzelfde jaar ook het Helmonds Dagblad. Deze titel verdwijnt echter in 1993. Eindhovens Dagblad maakt vervolgens zijn intrede in Helmond. In 2000 verkoopt VNU haar dagbladengroep aan Wegener.

In 1994 is het Eindhovens Dagblad de eerste krant in Nederland met een internetversie.