maandag, 22 april 2024   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

Het Laatste Nieuws

Aanbiedingen.

 


Vertel een vriend Kranten.com

Laatste nieuws
Introductie over Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws (HLN) is een Nederlandstalige, liberale, vrijzinnige Vlaamse krant die wordt uitgegeven door De Persgroep, het mediabedrijf rond de Vlaamse mediamagnaat Christian Van Thillo.
Details
Type Landelijk dagblad
Eerste editie 17 juni 1888
Eigenaar(s) De Persgroep
Oplage 370.000
Land(en) Belgie
Talen Nederlands

Geschiedenis van Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws werd op 7 juni 1888 in Brussel als Vlaams-liberaal dagblad opgericht door de vrijzinnige liberaal Julius Hoste (1848-1933). De krant was aanvankelijk een spreekbuis van het radicaal antiklerikalisme. De zoon van de Hoste, Julius Hoste jr. (1884-1954), zette zijn werk voort en slaagde erin een ruimer publiek te bereiken door een gematigdere stijl, meer regionaal nieuws en een verruimde sportkatern.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheen het blad onder Duitse censuur terwijl Hoste noodgedwongen in Engeland verbleef. Na het overlijden van Julius Hoste jr. in 1954 werd het bedrijf tot een vennootschap omgevormd (“Uitgeverij J. Hoste nv”). Aan het hoofd kwamen Frans Vinck, de schoonzoon van Hoste jr. en Albert Maertens. Op 3 mei 1955 zag een stichting het leven die ervoor moet zorgen dat bij een eventuele verkoop de Vlaams-liberale en humanistische filosofie van de krant bewaard zal blijven. De eerste voorzitter van de stichting was professor Hans Van Werveke.

De uitgeverij breidde haar activiteiten uit en Maertens en Vinck zochten investeerders. De keuze viel op de Antwerpse bankiersfamilie Van Thillo. In 1993 werd Het Laatste Nieuws opgenomen in hun mediabedrijf, De Persgroep.
Het Laatste Nieuws groeide sinds 1995 van een uiterst sensatiegerichte krant (van liberale strekking) uit tot een populaire krant met bijzondere aandacht voor 'de mensen in en achter het nieuws'. De krant schrijft over zowel streekgebonden, nationaal als internationaal nieuws. Het Laatste Nieuws verschijnt dagelijks met negentien verschillende regionale edities, elk met hetzelfde katern met nationaal en internationaal nieuws, maar elk ook met een eigen aantal pagina's met nieuws uit de verschillende Vlaamse regio's. De krant heeft ook een uitgebreid sportkatern.