zondag, 26 maart 2023   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

Gazet van Antwerpen

Aanbiedingen.

 


Vertel een vriend Kranten.com

Laatste nieuws
Introductie over Gazet van Antwerpen
De Gazet van Antwerpen is een Vlaamse krant met zes edities: drie stadsedities: Metropool-Stad, Metropool-Noord en Metropool-Zuid, en daarnaast de edities Kempen, Mechelen-Lier en Waas-Dender. De krant wordt uitgegeven door Concentra van de familie Baert. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft de krant een bovenregionale verspreiding en kan ze gelezen worden in heel Vlaanderen. Inhoudelijk ligt de nadruk echter voor een groot gedeelte op de provincie Antwerpen en het Waasland. Dagelijks rollen gemiddeld 135.000 exemplaren van de pers. De oudere generatie kent de krant, toen ze nog een meer plaatselijk karakter had als "de frut".
Details
Type Landelijk dagblad
Eerste editie 3 november 1891
Eigenaar(s) Concentra
Oplage 135.000
Land(en) Belgie
Talen Nederlands

Geschiedenis van Gazet van Antwerpen
De Gazet van Antwerpen verscheen voor het eerst op 3 november 1891. De krant was een initiatief van Jan Baptist Napolitaan van Os, die ook de eerste hoofdredacteur was. De eerste krant had een oplage van 8000 exemplaren, telde vier bladzijden en kostte slechts twee Belgische centimes. In 1893 werd de NV De Vlijt opgericht die de krant voortaan zou uitgeven. Deze uitgeverij publiceerde vanaf 1896 ook de zusterkrant De Gazet van Mechelen. Vervolgens richtte NV De Vlijt in 1996 de Regionale Uitgevers Groep (RUG) op, samen met de NV Concentra, uitgever van Het Belang van Limburg.

In augustus 2004 werd Luc Rademakers, de nieuwe hoofdredacteur van de krant. Hij was voordien hoofdredacteur van de gratis krant Metro en volgde Luc Van Loon op die ontslagen werd. Volgens sommige commentatoren zoals Rudi De Ceuster[1] was de kritiek die hoofdredacteur Van Loon had geuit op het regime, de directe aanleiding van dit onverwachte ontslag. In 2004 verscheen de krant, als eerste 'klassieke' Belgische krant, op tabloidformaat. Ze ontwikkelde zich tot dé regionale referentiekrant met veel aandacht voor sociale thema's. Volgens critici onderging de redactionele stijl van de krant sinds het begin van de eenentwintigste eeuw een volte-face, waarbij de Gazet in een korte tijd evolueerde van een katholieke krant naar een krant met een agnostische redactielijn die zich laat inspireren door de maatschappijvisie van Mei 68. Deze verandering van redactionele stijl is volgens sommigen deels te verklaren door de invloed die Steve Stevaert en Ernest Bujok uitoefenen via Concentra Media.

Luc Rademakers werd in 2007 algemeen hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Zijn opvolger bij Gazet van Antwerpen was Pascal Kerkhove. Die was eerder hoofd van de sportredactie en begon zijn journalistieke carrière bij De Morgen. Volgens het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) is het lezersbereik van Gazet van Antwerpen de afgelopen jaren flink gestegen. De verkoop zelf volgt de tendens van de Vlaamse krantenmarkt.