zondag, 21 juli 2024   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

De Morgen

Aanbiedingen

 


Vertel een vriend Kranten.com

Laatste nieuws
Economie
Introductie over De Morgen
De basiskrant, met een mix van de sterkste verhalen uit binnen en buitenland, sport, economie én cultuur De bijlage Bis met de boeiendste verhalen over de boeiendste mensen en gebeurtenissen, uit alle sectoren van de samenleving

> Extra op woensdag
Uitgelezen, de vernieuwde literaire bijlage van De Morgen, nog altijd met interviews, boekennieuws en columns

> Van maandag tot vrijdag
Encore, dé gids voor uw vrije tijd, met o.a. de cultuuragenda en recensies van films, cd's, dvds,..

> De boeiendste weekendkrant op de markt
Nieuwsbijlage Reporter Lees- en kijkbijlage Zeno Economisch nieuws in De Financďele Morgen Sportnieuws in Supporter Bijlage voor de moderne vrouw Wax Tips voor trips-bijlage Vamos DM Magazine over lifestyle, reizen, gastronomie en mode
Details
Type Landelijk dagblad
Eerste editie 1978
Eigenaar(s) Persgroup Publishing
Oplage 52.712
Land(en) Belgie
Talen Vlaams

Geschiedenis van De Morgen
De krant ontstond in 1978 als voortzetting van de opgedoekte socialistische partijkranten Volksgazet en Vooruit. Eerste hoofdredacteur was voormalig studentenleider en journalist Paul Goossens. De eerste jaren kon de nieuwe krant slechts voortbestaan dankzij de steun van de socialistische beweging. Een groeiende politieke verwijdering deed die geldstroom opdrogen en de krant geraakte herhaaldelijk in moeilijkheden. Na een dreiging van faillissement en reddingsoperaties gedragen door de lezers moest een meer structurele oplossing worden gezocht. Die kwam er in 1989, na onderhandelingen met De Persgroep, een mediabedrijf dat de populaire - van oorsprong liberale - krant Het Laatste Nieuws uitgeeft en daarnaast ook belangen heeft in De Tijd, de Franstalige beurskrant L'Echo en de op Amsterdam gerichte stadskrant Het Parool. De Morgen kreeg een redactiestatuut, wat in de Belgische dagbladwereld toen eerder uitzonderlijk was.

Onder leiding van hoofdredacteur Yves Desmet, zag de Morgen zichzelf als een aantrekkelijk alternatief voor de oudere kwaliteitskranten De Standaard, met roots in de Vlaamse beweging en katholiek, en De Tijd, van oorsprong de Vlaamse beurskrant, waarin De Persgroep voor 50 % participeert. De zogenaamde oude tegenstellingen - zoals klerikaal-antiklerikaal - worden beschouwd als voorbijgestreefd. De Vlaamse pers is zich vanaf die tijd, mede door die onafhankelijke opstelling van De Morgen, zelfstandiger gaan gedragen ten opzichte van de politieke machtscentra en de gevestigde ideologieën.

Erg uiteenlopende en uitgesproken meningen krijgen ruimte in de opiniepagina's. Zoals die van Bart De Wever, voorzitter van de Vlaams-Nationalistische N-VA, Hilde Kieboom, voorzitster van de Sint Egidius Gemeenschap (een christelijke lekengemeenschap), Dirk Verhofstadt van de denktank Liberales, Jos Geysels, voormalig politiek secretaris van de groene partij Agalev en van vele andere Vlamingen of Nederlanders. In 2004 kreeg de krant een prijs van een vakorganisatie voor best vormgegeven nationaal dagblad van Europa[1]. In april 2006 ging De Morgen over op een nieuwe vormgeving en formaat (het berlinerformaat). In november 2006 won de krant opnieuw de Europe's Best Designed Newspaper Award.

Ook in 2006 werd bekend dat De Persgroep zijn print- en internetactiviteiten gebundeld heeft in het nieuwe bedrijfsonderdeel Persgroep Publishing. Hierdoor zou er meer invloed gekomen zijn vanuit het management op de redacties. Er werd ook synergie in De Persgroep in het vooruitzicht gesteld. Die blijkt alvast uit de economie- en sportberichtgeving, waar basisnieuws wordt gedeeld met De Tijd en Het Laatste Nieuws. De hoofdredactie van De Morgen zegt hierover dat ze voor het minimum-scenario opteerde en dat er van een verdergaande synergie sprake is binnen Corelio (sinds september 2006 de nieuwe naam van de Standaard-groep) en tussen de titels van Concentra (Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Metro).

Eind maart 2007 trad als algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker aan, de voormalige directeur informatie van de Vlaamse commerciële zender VTM. Hij verving daarbij Yves Desmet. Op 19 mei 2009 verscheen voor het eerst de krant niet, wegens een staking van het personeel, uit protest tegen de lijst van 13 werknemers die ontslagen worden.