Als gokken geen spelletje meer is
Het begint onschuldig. Een keer een weddenschapje op een voetbalwedstrijd, een paar euro inzetten op een gokkast of wat digitale fiches in een online casino. Maar voor sommige mensen wordt het meer dan een spel. Een verslaving aan gokken sluipt erin. En voor je het weet, draait je dag om inzetten, verliezen en hopen op die ene klapper die het allemaal goedmaakt.
Het moment waarop je het doorhebt
Gokverslaving is er in veel vormen. De een zit avonden achter elkaar op een online platform, de ander staat regelmatig bij de speelhal of koopt op de automatische piloot krasloten bij het tankstation. Niet iedereen raakt in de schulden of verliest direct zijn baan, maar van binnen gebeurt er vaak wél iets. Slaapgebrek, stress, geheimzinnigheid tegenover partner of vrienden. Het zijn tekenen die je serieus mag nemen.
Vaak komt het besef pas laat. Dat het eigenlijk niet meer om het winnen gaat, maar om de spanning. Het gevoel van controle, of juist het ontsnappen aan iets anders. En precies daar wordt het tricky. Want zolang je denkt dat je zelf nog alles in de hand hebt, is stoppen extra moeilijk.
Gokverslaving is niet altijd zichtbaar
Wat het ingewikkeld maakt, is dat gokken sociaal geaccepteerd is. Het is legaal, overal beschikbaar en wordt zelfs gepromoot in reclames. Je hoeft dus niet in een donker steegje te verdwijnen om eraan te beginnen. De stap naar regelmatig gokken is klein, en niemand kijkt er echt van op. Tot het te veel wordt. Tot je er niet meer mee kunt stoppen. Tot de wereld kleiner wordt en alles draait om het volgende spelletje, de volgende inzet.
Je kunt, bijvoorbeeld, op de website van connection-sggz.nl zien hoe deze vorm van verslaving eruitziet en wat het met mensen doet. Niet om je te laten schrikken, maar om herkenning te bieden. En ergens ook erkenning: je bent niet de enige. Gokverslaving komt vaker voor dan je denkt, in allerlei lagen van de samenleving.
Tijd om weer even stil te staan
Als je voelt dat gokken meer van je vraagt dan je wilt geven, dan is het misschien tijd om stil te staan. En nee, dat betekent niet meteen groots en meeslepend alles omgooien en een dagboek bijhouden in de Telegraaf. Het kan al beginnen met een gesprek. Of gewoon jezelf de vraag stellen of het nog leuk is. Of je het echt nog onder controle hebt. Of je nog keuzes maakt, of dat je er vooral in meegezogen wordt.
Er zijn altijd manieren om uit die spiraal te komen. Zonder oordeel, zonder schaamte. Soms heb je gewoon even een zetje nodig. En een plek waar je weer leert wat écht winst betekent.
|