Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Joost Klein over veelbesproken vogelkostuum: ‘Precies wat ik zelf als kind had willen zien’

Met een blauwe vogel op het podium gaat Joost Klein deze week zijn songfestivaldroom verwezenlijken. In Malmö legde hij zaterdag zelf uit wat de gedachte is achter de veelbesproken verkleedact.

Joost Klein met zijn vogel.Beeld Alexander van Eennenaam

Het is zaterdagmiddag in Malmö. Aan een molen hangt de Nederlandse vlag. Op de houten rondgang van de molen, staat iemand in een vogelkostuum te gebaren en te schreeuwen. Het is Appie Mussa, een vriend van Joost Klein, die ook op het podium zal staan tijdens de Nederlandse act.

De blauwe vogel in de songfestivalact van Joost Klein staat voor zijn kindertijd. De Nederlandse deelnemer in Malmö legde zaterdagmiddag uit dat het kostuum een symbool is van zijn ‘inner child’. “Ergens blijven we allemaal kinderen.”

Foto’s van de blauwe vogel leidden eerder tot verwarring en zelfs onbegrip onder de Eurovisiefans. “Zoek maar op waar een vogel allemaal voor staat,” zegt Klein erover. “Voor mij is het terug naar mijn jeugd, waarin ik als kind in een klein Fries dorp voor de tv zat. De act die wij nu hebben ontworpen, is precies wat ik zelf als kind had willen zien.”

Hoe Amsterdam het Songfestival nieuw leven inblies

Dat het songfestival zó populair zou worden, konden ze in 1970 niet geloven. Dat jaar zat het festijn in een flinke dip en kreeg Amsterdam de taak om er nieuw leven in te blazen. Hoe liep dat af? En welke Amsterdamse toevoegingen hebben het songfestival veranderd?

Je hoort het in onderstaande aflevering van Amsterdam wereldstad.

Video wordt geladen...