Direct naar artikelinhoud
Serierecensie

Recensie: hoe de eightiesrockers van Bon Jovi de grunge én de drank overleefden

Met een vermakelijke, maar wel erg lange, documentairereeks viert rockband Bon Jovi het overleven van veertig tumultueuze jaren in de rock-’n-roll.

Bon Jovi in de hoogtijdagen van de band, in het midden Jon Bon jovi, rechts van hem gitarist Richie Sambora.Beeld Disney+

Toen rockband Bon Jovi in 2004 een jubileumbox met archiefmateriaal uitbracht, vond zanger Jon Bon Jovi het tijd voor een duidelijk signaal naar de critici: 100.000.000 Bon Jovi Fans Can’t be Wrong werd de titel.

De boodschap was duidelijk: het moest maar eens afgelopen zijn met de kritische bejegening door de muziekpers die de band nu al twintig jaar ten deel viel. Succes was er namelijk al twee decennia in overvloed. Daarvoor mocht wel wat meer erkenning zijn, vond de frontman.

Weer twintig jaar verder is de toon bij een nieuw jubileum compleet anders. De vermeende onderwaardering van de pers komt maar kort aan bod. Veel meer overheerst dankbaarheid voor het overleven van vele stormen op persoonlijk vlak én in de muziekindustrie.

Mötley Crüe en Europe

Want wat je ook van Bon Jovi’s voorliefde voor het grote gebaar en de gepijnigde rockballad vindt, het is een prestatie van formaat dat de band nog steeds bestaat. Bon Jovi brak in 1986 met You Give Love a Bad Name en Livin’ on a Prayer door in een periode dat hardrock van mannen met lang haar en strakke broeken de dominante muziekstroming in de hitlijsten was. Als begin jaren negentig de grunge de mainstream bereikt, betekent dat het einde van het succes van veel van Bon Jovi’s generatiegenoten. Van Mötley Crüe tot Whitesnake en van The Scorpions tot Europe.

Dat Bon Jovi overleeft komt in belangrijke mate door de strakke leiding van zijn oprichter. Die zet na verloop van tijd ook de manager van de groep aan de kant. Jon Bon Jovi richt een eigen agentschap op en posteert zijn broer aan het roer.

Stembandproblemen

De documentairereeks Thank You, Goodnight legt de geschiedenis van de stadionrockband naast de stembandproblemen die Jon Bon Jovi de laatste jaren ondervond. Vooral de tweede verhaallijn zorgt ervoor dat de vier afleveringen tot het uiterste worden opgerekt. Zelfs de chiropractor van de zanger komt aan het woord.

Toch zorgt die persoonlijke verhaallijn wel voor een van de verrassendste beelden van de documentaire. Die komen uit februari 2023 als Bon Jovi na een operatie aan zijn stembanden voor het eerst weer in de studio zingt. Het lukt niet. Zijn stem raspt en Bon Jovi loopt gedesillusioneerd de studio uit. Eenzaam en onzeker ijsbeert de rockster, die stadions over de gehele globe volspeelde, over het balkon.

Overvloedige alcohol

Het verhaal over de bandgeschiedenis staat juist in het teken van vrij voorspelbaar, maar vermakelijk rock-’n-rollgedrag. De jaren tachtig waren een langgerekt feest van overvloedige alcohol en drugs én gewillige fans, zoveel is snel duidelijk.

Meer verbazing wekt de breuk die tussen 2011 en 2013 ontstaat tussen Bon Jovi en gitarist en vaste componeerpartner Richie Sambora. Wat precies de reden is, wordt niet geheel duidelijk, maar Sambora’s overmatige alcoholgebruik speelt mee. Zelf zegt dat hij meer tijd met zijn dochter wilde doorbrengen, maar waarom hij na te zijn afgekickt niet kon terugkeren blijft zelfs na bijna vijf uur versluierd.

SERIE

Muziekdocumentaire
Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story
Te zien op:  Disney+