Deel dit artikel
-

Voortaan informatieborden met QR-code bij bruggen en sluizen

Vanaf half mei zijn de openingstijden en de contactinformatie van de bruggen en sluizen ter plekke te vinden met behulp van een QR-code.

Bij alle objecten die de provincie Noord-Holland beheert, wordt het huidige informatiebord met bedientijden en telefoonnummer vervangen door een bord met een QR-code. Deze code leidt direct naar de informatie over de betreffende brug of sluis op vaarweginformatie.nl.

Schippers en recreanten die willen weten wanneer een brug opengaat, zoeken informatie op internet, in vaargidsen en apps. Of ze kijken ter plekke op het informatiebord dat bij de brug of sluis staat. Dit voorjaar bleek dat de informatie op veel van deze informatieborden is verouderd. Met name de contactinformatie is gewijzigd, omdat de provincie overgaat op centrale brugbediening.

Door aan het begin van het nieuwe vaarseizoen informatieborden met een QR-code te plaatsen, is de informatie ter plaatse nu weer correct en bovendien voortaan makkelijker te actualiseren. Schippers en recreanten komen via de QR-code direct bij de juiste informatie terecht.

De QR-code leidt naar vaarweginformatie.nl. Dit is een landelijke website, met informatie over alle bruggen en sluizen. Per object zijn er op deze website verschillende onderwerpen. Onder het kopje ‘identificatie’ staan de belangrijkste kenmerken van de brug of sluis. Bij ‘berichten’ worden werkzaamheden aangekondigd. De meeste geraadpleegde info is ‘bedientijden’ en ‘geplande opening’.

Op de website en op een tablet staat de informatie per brug onder elkaar. Aandachtspunt bij de smartphone is dat de verschillende onderdelen pas zichtbaar worden na het aanklikken van tabjes rechtsboven in het scherm.

Op dit moment staat op www.vaarweginformatie actuele informatie die voor langere periode geldt. Daar wordt realtime info over wanneer de brug opent voor het vaarverkeer en de mogelijkheid van een digitaal verzoek om de brug te openen, aan toegevoegd. En dat is nog maar een eerste slag. Met behulp van gps-data zijn nog meer smart-mobility-oplossingen in de brugbediening te realiseren. En via digitale vaargidsen werkt dit al.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond