Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Uitleveringsproces tegen Quincy Promes van start in Dubai: wat kunnen we verwachten?

Het uitleveringsproces tegen voormalig Ajacied en vijftigvoudig international Quincy Promes (32) gaat donderdag van start in Dubai. In maart werd hij daar op verzoek van Nederland gearresteerd. Jarenlang wist Promes zijn gevangenisstraffen te ontlopen. Wat is de kans dat Promes aan Nederland wordt uitgeleverd?

Quincy Promes bij een wedstrijd van Spartak Moskou.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Quincy Promes kreeg in februari vorig jaar in Nederland zes jaar gevangenisstraf opgelegd voor het importeren van twee partijen van in totaal 1350 kilo cocaïne, samen met een neef. Vorig jaar kreeg hij al anderhalf jaar cel voor het in de knie steken van een andere neef, tijdens een feest in Abcoude in coronatijd.

Promes is tegen beide veroordelingen in hoger beroep gegaan. Tot nu toe wist hij zijn straffen te ontlopen door in Rusland te verblijven, waar hij een van de sterspelers was van Spartak Moskou. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Rusland, waardoor hij daar niet opgepakt of gearresteerd kon worden. Maar in maart was Promes met zijn team op trainingskamp in Dubai, waar hij werd gearresteerd na een verkeersovertreding.

Het OM wil Promes graag naar Nederland halen, rechters in Dubai gaan bepalen of hij uitgeleverd wordt. Het is moeilijk te voorspellen hoelang het gaat duren, zegt jurist Geert-Jan Knoops, bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Nederland heeft sinds 2021 een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar Dubai onderdeel van is. Daarin is afgesproken dat beide landen personen uitleveren ‘die worden gezocht met het oog op strafvervolging’.

Kan snel gaan

Het uitleveringsproces tegen Promes is de eerste keer dat dit verdrag wordt getoetst. “Het verdrag is dus nog niet eerder toegepast voor Nederlanders die vanuit VAE uitgeleverd zouden moeten worden,” zegt Knoops.

Volgens Knoops hangt de lengte van het proces af van de beoordeling van de uitleveringsrechters in Dubai en de procespositie van Promes. “Het proces kan heel snel gaan als Promes instemt met uitlevering, dan kan hij binnen een aantal weken in Nederland zijn. Maar dat heeft hij tot nu toe niet gedaan,” zegt Knoops. “Als Promes verweer gaat voeren omdat hij het niet eens is met de uitlevering en daar verklaringen voor heeft, betekent dat een langere uitleveringsprocedure.”

Bij een uitleveringsproces beoordelen de rechters niet de bewijsstukken; ze bestuderen alleen of alle formaliteiten van het uitleveringsproces erin staan en voldoende zijn. “Denk bijvoorbeeld aan het proces-verbaal van de politie, de uitspraken van de Nederlandse rechtbanken, de zaken waartegen Promes in hoger beroep is gegaan,” zegt Knoops.

“Het moet duidelijk zijn waarvan hij in Nederland verdacht wordt, zodat er sprake is van een grondslag om hem in Nederland te vervolgen. De rechters in Dubai kunnen het OM in Nederland om meer stukken vragen, als er dingen onjuist of niet duidelijk zijn, wat het proces kan vertragen.”

Voorarrest

Als Promes ooit aan Nederland uitgeleverd wordt, kan hij een verzoek indienen bij het gerechtshof om zijn voorlopige hechtenis te schorsen. “Dit betekent dat hij kans maakt op om vrije voeten te worden gesteld. Het staat niet vast dat als hij in Nederland aankomt, hij in voorarrest moet verblijven,” zegt Knoops.

Volgens misdaadverslaggever bij Het Parool Paul Vugts zullen rechters in Nederland dat niet snel doen. “Met de miljoenen die Promes heeft verdiend in zijn voetbalcarrière, plus eventuele drugswinsten, kan hij vluchten naar welk voor hem veilig land hij maar wil, en daar een riant leven leiden, dus dat ligt dat niet voor de hand.”

De duur van het uitleveringsproces tegen Promes is volgens Knoops niet te voorspellen. Volgens het Russische medium Mash heeft ook Rusland om de uitlevering van Promes gevraagd. Hij zou zich daar schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking. Het gaat om een bedrag van rond de 4000 euro. Als Promes daar als verdachte wordt behandeld, zou Rusland hem op een opsporingslijst kunnen plaatsen.

Zoon van Taghi

In Dubai is op dit moment ook de oudste zoon van Ridouan Taghi in afwachting van eventuele uitlevering naar Nederland. De 22-jarige Faissal Taghi, die in Dubai studeerde, werd in juli aangehouden op verzoek van Nederland. Hij wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Een rechter in Dubai bepaalde in 2023 dat hij niet mocht worden uitgeleverd, omdat de rechter de verdenkingen niet ernstig genoeg vond. Tegen die beslissing is hoger beroep aangetekend, laten ingewijden weten aan Het Parool.