Direct naar artikelinhoud
NieuwsGolf

Golfer De Roey behoort tot de Europese top, maar echt rijk wordt ze daar niet van

Manon De Roey op de Olympische Spelen van Tokio in 2021.Beeld BELGA

De Belgische golfer Manon De Roey heeft op imposante wijze een toernooi in Zuid-Afrika gewonnen. Het leverde haar een cheque van 48.000 euro op. Zonder sponsoring zou ze het moeilijk hebben als prof.

Manon De Roey werd zondag op de Erinvale Country and Golf Estate in Kaapstad op een champagnedouche getrakteerd als winnaar van de South African Open. De 32-jarige uit Antwerpen triomfeerde met veertien slagen onder par (het baangemiddelde), goed voor een premie van 48.000 euro. Niet slecht voor vier dagen golf, maar wel een fractie van wat haar mannelijke collega in november voor zijn overwinning kreeg, namelijk 210.000 euro.

Frustreert dat? Ja, zegt De Roey. Op haar palmares staan nu twee zeges op de European Ladies Tour en ze staat tweede op de Europese ranglijst. “Ik train evenveel, speel evenveel en maak evenveel kosten als de mannen. Er is al een beetje beterschap in gekomen, maar we zijn nog ver van waar we moeten zijn.”

De Roey is prof sinds 2015. In haar carrière speelde ze in totaal 950.000 euro bruto bij elkaar, gemiddeld nog geen 120.000 euro per jaar dus. Ze geeft op jaarbasis circa 80.000 euro uit aan vliegtuigtickets, hotels, verzorging, caddies en coaches.

“Ik doe mee aan de top in Europa, maar zonder de steun van mijn sponsors of het budget van Golf Vlaanderen zou ik het niet volhouden”, erkent De Roey. “Want ik moet niet alleen het leven op de tour betalen, maar ook de rekeningen thuis, zoals mijn lening. Alleen als je sterk presteert, wordt het een beetje makkelijker.”

Een champagnedouche in Kaapstad.Beeld Ladies European Tour

In februari 2023 rinkelde de kassa één keer bij De Roey: haar derde plek op de Saudi Ladies International was 219.767 euro waard. Op de overige zeventien toernooien verdiende ze vorig jaar net geen 63.000 euro. “En dan houd ik de uitgaven nog beperkt door met andere speelsters een auto te huren of Airbnb te delen. Ik regel alles zelf. Ik neem ook nooit mijn eigen coach mee.”

Naar de States

De Roey is ambitieus. Niet voor niets ging ze op haar achttiende in de States studeren. Ze kreeg een beurs aan de universiteit van Albuquerque, waar ze een diploma psychologie haalde. “Ik leerde er op eigen benen staan en kwam uit in betere competities dan ik in België of Europa had gekund. Alleen was er niemand op de tour aan wie ik toen advies kon vragen. Hopelijk kan ik nu wel een rolmodel zijn voor jonge talenten.”

Door haar prestaties op de European Tour in 2022 zwaaiden in 2023 de poorten open voor de LPGA, het Amerikaanse profcircuit. Dat werd geen succes: op veertien toernooien haalde de Antwerpse slechts twee keer de cut. Met als gevolg dat ze haar LPGA-kaart voor 2024 kwijt raakte.

“Op de LPGA Tour is de rivaliteit groter. Je speelt er ook voor meer geld. Elke speelster heeft haar eigen team mee. Het is ieder voor zich. Ik voelde me vaak eenzaam en ongelukkig. Dan kun je ook niet presteren. Dan heb je vooral zin om terug naar huis te gaan.”

Die ervaring deed De Roey inzien dat ze een tweede campagne op de LPGA Tour anders moet aanpakken. “Ik wil het zeker nog eens proberen, want ik wil me meten met de allerbesten. Ik heb in Europa bewezen dat ik in vorm ben en dat mijn zelfvertrouwen niet is aangetast. Maar dan ga ik wel proberen mijn coach en eigen caddie mee te nemen.”

Hoelang De Roey nog wil meedraaien, dat is geen uitgemaakte zaak. Er staan nog een paar items op haar wensenlijst. “Ik wil een toernooi winnen, goed eindigen op een major, meedoen aan de Solheim Cup (tussen Europa en de VS, VH) en presteren op de Spelen van Parijs. In Tokio was ik 46ste. Dat waren mijn eerste Spelen en na alle covidtoestanden begon ik daar zonder grote verwachtingen aan. In Parijs ga ik voor de top acht.”