Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Kiest Robin van Persie via Heerenveen de juiste route?

Robin van Persie kon zijn contract bij de jeugd van Feyenoord verlengen maar volgens het AD gaat hij voor twee jaar tekenen bij SC Heerenveen. Een van ’s lands beste spelers ooit bij een middenmoter, is dat een goede keuze? Vier stellingen.

Robin van Persie bij de Conference League halve finale tussen AZ en West Ham United in mei 2023.Beeld DeFodi Images via Getty Images

1. Een grote spelerscarrière is geen voorbode van een grote trainerscarrière.

Dat klopt redelijk. Robin van Persie (40) was een virtuoze aanvaller en met vijftig goals nog altijd topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Hij speelde bij Feyenoord, Arsenal, Manchester United en Fenerbahce. Met Feyenoord won hij de Uefa Cup en de KNVB-beker. In Engeland was hij Voetballer van het Jaar (2012), won hij de FA Cup en de Premier League. Maar ‘een goed paard is nog geen goede ruiter’, zei oud-trainer Co Adriaanse ooit.

Hij doelde toen op Marco van Basten, een van de topspelers die uiteindelijk niet is geslaagd als trainer. Andere voorbeelden zijn Diego Maradona, Clarence Seedorf, Ruud van Nistelrooij en Ruud Gullit. Daar tegenover staan Johan Cruijff, die succesvol was met Ajax en Barcelona, maar ook Franz Beckenbauer (wereldkampioen met Duitsland) en Zinedine Zidane (succesvol bij Real Madrid).

2. Topspitsen worden nooit succesvolle coaches.

Je zou dit op het eerste gezicht zeggen. Of het nou gaat om Guus Hiddink, Louis van Gaal, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Beckenbauer of in eigen land Ronald Koeman: dat waren in hun actieve loopbaan middenvelders of verdedigers. Arne Slot was middenvelder. Ook Phillip Cocu, Mark van Bommel, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst, Erik ten Hag en Peter Bosz, die allemaal landskampioen werden met een club, waren geen aanvaller.

Dat vooral verdedigers of middenvelders na hun carrière trainer worden, is niet onlogisch. Zij waren als speler veel afhankelijker van het hele team om succes te boeken. Een spits is wat meer op zichzelf gericht en is meer afhankelijk van soloacties. Opvallend is overigens dat ook doelmannen nauwelijks hoofdtrainer worden. Naast Gullit en Van Basten lijken ook Van Nistelrooij en Dirk Kuijt na hun valse starten bij PSV en ADO de stelling te bewijzen dat ex-spitsen minder slaagkans als trainer hebben.

3. Het is goed dat Van Persie niet meteen hoofdtrainer van zijn grote liefde Feyenoord wordt.

Intern is Van Persie bij de Rotterdamse club nooit in beeld geweest als opvolger van Slot. Feit is dat de oud-aanvaller bekendstaat als tamelijk eigengereid. Dat was hij ook als speler al. Van Bommel had min of meer hetzelfde toen hij bij PSV al heel snel hoofdtrainer werd. Later heeft Van Bommel erkend dat hij toen te veel fouten maakte, vooral door zich met alles te bemoeien. Van Persie nu al voor de leeuwen gooien in de Kuip levert een te groot risico op, niet in de laatste plaats voor hemzelf.

Slot heeft de lat op alle vlakken flink hoger gelegd bij Feyenoord. Oud-Oranjecollega Rafael van der Vaart pleitte er zondagavond in Studio Voetbal voor om Van Persie wel al aan te stellen als hoofdcoach van Feyenoord, eventueel met Bert van Marwijk als nestor naast hem. “Misschien is dit wel hét moment. Hij is een goede trainer van wat ik hoor.” Ibrahim Afellay, ook aan die tafel, is bevriend met Van Persie en momenteel zijn assistent bij Feyenoord 018. “Ik geloof in zijn kwaliteiten,” zei Afellay over Van Persie. “Robin kan het ook overbrengen op de groep.”

4. Gezien het afbreukrisico in de Kuip is Heerenveen nu de ideale club om vlieguren te maken.

Daar lijkt het zeker op. Bij Heerenveen hoeft de voormalige topspits niet af te dalen naar een te laag niveau, maar het is ook geen topclub. De druk om te presteren is er minder, de aandacht van de media ook. Van Persie had de afgelopen weken blijkbaar goede gesprekken met algemeen directeur Ferry de Haan, een oud-ploegmaat van hem bij Feyenoord.

Die sprak ook met trainers Maurice Steijn en Rick Kruys, maar kiest dus voor Van Persie. De Haan is geen directeur die snel in paniek raakt en trainers ontslaat. Hij liet Kees van Wonderen gewoon doorgaan met zijn werk toen die eerder dit seizoen onder vuur lag bij de Heerenveenfans die met witte zakdoekjes gingen zwaaien. Van Persie zal van De Haan de tijd krijgen om te rijpen als trainer.