Direct naar artikelinhoud
AnalyseReal Madrid

‘Je hoort nooit spelers klagen dat ze weg willen’: Real Madrid aast op de dubbel

Toni Kroos vliegt naar Antonio Rüdiger na de kwalificatie voor de halve finales van de Champions League.Beeld ANP / EPA

De Spaanse landstitel kan Real Madrid bijna niet meer ontgaan en ook in de Champions League is er uitzicht op een hoofdprijs. Dinsdag gaat de ploeg van Carlo Ancelotti in de slag met Bayern München voor een plek in de finale.

Real Madrid is bijna terug op de troon die het zo gewend is te bestijgen. Vorig seizoen werd de landstitel afgestaan aan Barcelona, maar na de winst op Real Sociedad (0-1) met een B-ploeg heeft Real in de laatste vijf wedstrijden nog maar vier punten nodig. De ‘koninklijke’ dubbel, landkampioenschap en Champions League-winst, zit er ook nog in na de via strafschoppen gewonnen thriller tegen Manchester City. In de halve finale wacht dinsdag Bayern München, dat een uitermate wisselvallig seizoen doormaakt.

In afwachting van Kylian Mbappé, die komende zomer vermoedelijk naar Madrid verhuist, zou dit opnieuw een tussenseizoen worden, zo was de verwachting. “Bij Real zijn allemaal voormalige reserves opgestaan”, analyseert Royston Drenthe, die tussen 2007 en 2010 in het beroemde witte tenue speelde.

Natuurlijk is Jude Bellingham, de enige topaankoop, de grote blikvanger. De middenvelder is zo dwingend aanwezig in aanvallend opzicht, zo doelgericht en trefzeker dat een echte spits vaak niet eens wordt opgesteld zodat Bellingham de ruimte heeft voor zijn penetraties.

Twee straaljagers

Rond hem staan bekende namen die een bijzondere ontwikkeling hebben doorgemaakt. Drenthe: “Naast Bellingham heb je twee straaljagers, Vinícius en Rodrygo. Rodrygo was een supersub, maar speelt nu alles. Heb je verder de Franse alleskunners Camavinga en Tchouaméni die groeien en bloeien, die spelen net zo makkelijk achterin als op het middenveld. Genieten!”

Centraal achterin is vooral de wat houterige maar onverzettelijke Antonio Rüdiger uitgegroeid tot rots in de branding en aanjager tegelijk. Drenthe: “Rüdiger moest eerst ook op het bankje zitten. Maar hij is een soort Pepe, totaal bezeten van winnen. Hij komt met 150 procent op je af en blijft je achtervolgen, tot in je dromen aan toe.”

Het is ongelooflijk hoeveel geniepige overtredingen de Duitse beul mag maken. Sowieso heeft Real weinig over de arbitrage te klagen. Barcelona stapte zelfs naar de rechter omdat het claimt dat tijdens Real-Barça (3-2) op 21 april een inzet van Lamine Yamal over de doellijn is gegaan, ook al kon geen camerastandpunt dat met zekerheid vaststellen. Afgelopen vrijdag zag Sociedad een doelpunt worden afgekeurd na tussenkomst van de VAR.

Jude Bellingham in actie tegen Barcelona.Beeld Photo News

Drenthe heeft vooral veel respect voor Real-verdedigers Dani Carvajal en Nacho. “Toen ik er speelde, zaten die jongens in kleedkamer 2. Carvajal werd uitgeleend aan Stuttgart. Maar ze gaven nooit op en nu zijn ze superbelangrijk, gewoon grote namen. Ik kijk daar met smart naar. Het is toch prachtig om zo lang voor die club te spelen. Dat is wat iedereen wil. Die club verlaat je niet zomaar, ik realiseerde me dat toen ik werd uitgeleend aan Hercules. Het is het grootste van het grootste.”

Als voorzitter Florentino Pérez binnenkomt in de eetzaal staat iedereen op. “Ook Ronaldo, Ramos en Benzema deden dat”, schetst Drenthe. “Pérez bepaalt of je mag blijven, en dat wil iedereen. Je hoort nooit spelers klagen dat ze weg willen, ze zijn nooit ongemotiveerd als ze ineens moeten spelen. Luka Modric is 38, speelt nu niet alles meer, maar staat er als ze hem nodig hebben. Lucas Vázquez, die loopt er ook al jaren rond, wordt nooit gezien als bassispeler, maar hij sloopte Barcelona.”

Strafschoppen gered

Geduld en volhardendheid zijn de toverwoorden. Het fraaiste voorbeeld daarvan bevindt zich tussen de palen. De Oekraïner Andrij Loenin kwam al in 2018 naar Real Madrid, maar speelde amper. Nu is hij, ondanks wat foutjes hier en daar, de gevierde man, vooral door tegen het oppermachtige Manchester City twee inzetten te stoppen tijdens de strafschoppenserie.

Loenin kreeg al op zijn zeventiende een kans bij Dnipro. Daarna pikte subtopper Zorja Loehansk hem op. “Hij werd wereldkampioen met Oekraïne onder 20 jaar, op dat toernooi werd hij verkozen tot beste doelman”, vertelt de Oekraïense oud-international Jevgeni Levtsjenko. Dat hij bij Real Madrid tekende, was best verrassend. “Dat was wel een erg grote stap. Het is natuurlijk moeilijk ‘nee’ zeggen als Real je een zesjarig contract voorschotelt.”

Drenthe weet er alles van, ook hij ging jong naar Real. “Zeg jij maar eens ‘nee’ dan. Nooit spijt van, alleen dat ik er niet langer heb gespeeld. Bij andere clubs merk je pas hoe mooi het is bij Real, hoe exclusief.”

Doelman Andrij Loenin bokst een bal weg in de partij tegen Manchester City, in de kwartfinales van de Champions League.Beeld REUTERS

Loenin was dolgelukkig toen hij tekende, maar die zomer haalde Real ook topdoelman Thibaut Courtois. Zijn vriendin beklaagde zich op zeker moment op Instagram over het gebrek aan perspectief van manlief, Loenin zelf hield zich koest, wachtend op zijn kans. Die kwam toen Courtois een kruisbandblessure opliep. Loenin mocht dit seizoen beginnen, maar kreeg al snel de volgende mokerslag te verduren. Real huurde Kepa Arrizabalaga van Chelsea. Loenin kon weer gaan zitten, maar door een spierblessure van Arrizabalaga in november moest Real-coach Carlo Ancelotti toch weer een beroep op Loenin doen.

Nadat Arrizabalaga weer fit was, wisselde Ancelotti beide doelmannen af, maar gaandeweg won Loenin de concurrentiestrijd. De inmiddels 25-jarige doelman vestigde definitief zijn naam in de kwartfinales van de Champions League op bezoek bij RB Leipzig (0-1) met negen goede reddingen. Levtsjenko: “Het is prachtig voor hem, prachtig voor Oekraïne.”

Aflopend contract

Loenin is in Europa veruit de beste als het gaat om het stoppen van (gevaarlijke) schoten, hij blijkt ook beter te zijn dan Courtois in het verwerken van voorzetten. De Belg is weer opgenomen in de Real-selectie tegen Bayern, maar stelde zelf geen haast te hebben, omdat Loenin het zo goed doet.

Real Madrid stelt ineens alles in het werk om het in 2025 aflopende contract van Loenin te verlengen en fors te verbeteren, aangezien de bijna 32-jarige Courtois kwetsbaarder wordt. Loenin heeft de zaakwaarnemer van Cristiano Ronaldo, Jorge Mendes, in de arm genomen en zal de nodige eisen stellen, want tal van andere topclubs zitten achter hem aan. Drenthe: “Zo werkt het, nu zal hij worden geknuffeld door voorzitter Pérez.”

Ondertussen vergeet Loenin zijn roots niet. “Ik weet dat hij geld en ook handschoenen en shirts om te veilen geeft om ons land te helpen”, zegt Levtsjenko, die de keeper omschrijft als een rustige jongen. Dat kwam fraai tot uiting na de gewonnen strafschoppenserie tegen City. Loenin juichte niet nadat Rüdiger de laatste strafschop had benut en als een dolleman was weggerend om zich te laten bejubelen. De doelman wandelde rustig terug, uiteindelijk werd ook hij om zijn nek gevlogen door wat Real-spelers. Het waren vooral reserves.

Bayern München - Real Madrid, dinsdag om 21 uur op VTM 2