Direct naar artikelinhoud

Paauw, Nijland en Van der Laan strijden om voorzitterschap KNVB

Frank Paauw, Hans Nijland en Jeanet van der Laan zijn de kandidaten voor het voorzitterschap van de KNVB. De nationale voetbalbond meldt dat zich voor het verstrijken van de deadline geen andere mensen hebben gemeld.

Van links naar rechts Hans Nijland, Jeanet van der Laan en Frank Paauw.Beeld ANP / Pro Shots / ANP

De 65-jarige Paauw, de door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) voorgedragen kandidaat, heeft als politiechef in Amsterdam en Rotterdam te maken gehad met veel voetbalgerelateerde zaken. Paauw speelt ook nog in een veteranenteam. De 63-jarige Nijland heeft in 2019 na 23 jaar afscheid genomen als directeur van FC Groningen. De 44-jarige Van der Laan voetbalde 29 interlands voor Oranje en heeft bestuurlijke ervaring als lid van de Tweede Kamer en wethouder.

Oud-voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord heeft zich ook nog even in de strijd om het voorzitterschap van de voetbalbond gemengd, maar trok zich uiteindelijk terug. “Ik heb ook nog allerlei zakelijke verplichtingen, het is te veel werk,” liet hij weten.

Dertig afgevaardigden uit het betaald voetbal en dertig vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal stemmen op 27 mei tijdens een bondsvergadering namens de ruim 1,2 miljoen leden van de KNVB over de opvolging van Just Spee, die zijn functie om gezondheidsredenen neerlegt.

Supportersgroepen tegen Paauw

Nijland en Van der Laan zijn kandidaatgesteld door minimaal tien afgevaardigden uit het prof- of amateurvoetbal. Paauw is volgens een selectiecommissie van de KNVB, met vertegenwoordigers uit het prof- en amateurvoetbal, de beste kandidaat. Supportersgroepen van veel clubs zijn tegen zijn benoeming omdat hij zich in het verleden heeft uitgesproken voor strengere maatregelen tegen supportersgeweld, waaronder het weren van uitfans bij risicovolle wedstrijden.

Paauw stelt dat hij zich ook hard heeft gemaakt voor minder beperkingen voor fans. “Wellicht zijn mensen de standpunten van bijvoorbeeld de politievakbonden gaan verwarren met de mijne,” reageerde hij. “Maar dan nog: het is aan mij om helder te maken waar ik voor sta.”

De bondsvoorzitter vormt samen met de directeur betaald voetbal, Marianne van Leeuwen, en de directeur amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, het bondsbestuur van de KNVB, dat verantwoording aflegt aan de bondsvergadering. De bondsvoorzitter is ook de preses van de bondsvergadering, waarin onderwerpen worden behandeld die het amateurvoetbal en het betaald voetbal overstijgen.