© DBA

Jaarlijks 2.000 middenvakrijders beboet: “Gevaarlijk en verboden”

Hardnekkige middenvakrijders, ze zijn niet alleen een van je grootste ergernissen in het verkeer, het is ook simpelweg verboden. En de actie blijft dan ook niet onbestraft. Uit cijfers van de politie blijkt dat jaarlijks gemiddeld 2.000 bestuurders een boete in de brievenbus ontvangen. De ergerlijke actie werd besproken in ‘Mens erger je niet’, de nieuwe podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2.

wvb

In 2023 werden 967 bestuurders, net geen duizend dus, al tijdens de eerste vier maanden beboet voor het storend blijven rijden op de middenrijstrook, zo deelde An Berger van de Federale Politie mee. In de voorgaande jaren werden er gemiddeld 2.000 bekeuringen uitgeschreven. In 2019 liep een recordaantal van 2.718 middenvakklevers tegen de lamp.

Gevaarlijk

Laat dat nu net één van de grootste ergernissen zijn in het verkeer. In de eerste aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2, waarin presentator Xavier Taveirne en nieuwslezeres Chaima Saysay kleine consumentenergernissen bespreken, komt het euvel aan bod. “Ik vind middenvakrijders gevaarlijk”, steekt Saysay van wal. “Want ze verplichten me om gevaarlijke manoeuvres uit te halen. Ofwel moet ik helemaal links gaan rijden om ze in te halen, ofwel blijf ik zelf op de rechterrijstrook rijden en haal ik ze rechts in. En dat mag niet.”

“Je mag in België nooit op het middenvak rijden als het niet nodig is. Je moet altijd uiterst rechts rijden”, legt Hajo Beekman, verkeersanker bij VRT, uit. “Een andere regel in de wegcode zegt dat je nooit rechts mag inhalen. De redenering is dat mensen die onnodig op het middenvak blijven rijden, gevaarlijke situaties creëren, want ze verleiden mensen om rechts in te halen. Bovendien creëer je vaak file als je onnodig op het middenvak blijft rijden.”

Boetes tot 160 euro

Al is het geen sinecure om middenvakrijders te betrappen, zegt An Berger van de Federale Politie. “Je moet een auto voor langere tijd kunnen gadeslaan en dat is niet altijd zo simpel. Maar we controleren en beboeten dus wel.”

Een boete kan oplopen van 116 euro tot 160 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer