Plus ArtikelLimburg geluksrapport

De vijf redenen waarom Limburgers gelukkiger zijn: “We mogen niet vergeten dat we hier maar even als toerist zijn”

Diepenbeek -

We zijn gelukkig maar wat maakt ons zo happy in Limburg? “Iets waar alle andere provincies jaloers op zijn. Niemand kan het origineel namaken.”

Caroline Vandenreyt

Lang moeten experts niet zoeken naar wat ons gelukkig maakt als Limburgers: veel groen, weinig zuur en het nodige zoet.

1. Groen

“Ik was afgelopen week nog op een lezing in Geraardsbergen en daar zeiden ze het letterlijk: jullie zien er altijd zo ontspannen uit in Limburg. Als ze naar hier komen, krijgen ze telkens een vakantiegevoel. En ik moet zeggen dat het me zelf steeds meer opvalt, hoe vaak je opgejaagde mensen tegenkomt in Brussel, Gent of Antwerpen”, zegt Diepenbekenaar Frank Keunen, auteur van ‘Goesting het Leven’ en zelfhulpcoach voor een gelukkig bestaan. “Ik ben overtuigd dat ons groen een heel belangrijke rol speelt in dat Limburgs geluksgevoel. Je wordt toch meteen rustiger in zo’n natuurlijke omgeving. En waar vind je dat nog, in die mate? Wat mij betreft, mag het zelfs nog meer zijn. Ik ben dan ook heel blij dat er steeds meer speelplaatsen onthard worden en vergroend. Voor onze kleinkinderen.”

Professor Hanne Kindermans van UHasselt: “Studies laten zien dat de aanwezigheid van groene ruimte in de nabije omgeving een beschermende factor is voor mentale gezondheidsproblemen. Dat kan je groots zien met de aanwezigheid van natuurparken bijvoorbeeld, maar ook in steden met een stadspark.”

2. Vriendelijk

De typische Limburgse vriendelijkheid ziet Keunen zeker ook als een ‘geluksfactor’. “Ook dat hoor je overal, als mensen uit andere provincies naar Limburg komen. Dat we zo gemoedelijk zijn, open, hartelijker dan ze gewend zijn. Op zich vind ik dat niet meer dan logisch: je moet met mensen omgaan zoals jij wil dat er met jou omgegaan wordt. Maar blijkbaar vindt niet iedereen dat zo evident. Ik zeg altijd: we mogen niet vergeten dat we hier maar een korte tijd als toerist op deze aarde zijn. Dus moeten we het maximale eruithalen. En daarbij hoort bewust en respectvol met elkaar omgaan.”

3. Hechte dorpen

Wat zeker ook een rol speelt, is de ‘kleinschaligheid’ van deze provincie: “Je hebt nog veel kleine dorpen, veel hechte gemeenschappen. Mensen kennen elkaar nog, buren zullen mekaar helpen”, benadrukken ze. “Dat is ook wat we hier op de unief horen, van studenten van buiten de provincie die speciaal voor die kleinschaligheid naar Hasselt of Diepenbeek komen: ze voelen zich geen nummer, er is niet die grote afstand tussen proffen en studenten”, klinkt bij de studentendienst van de unief.

Keunen: “Je ziet dat toch ook: in Limburg geven mensen elkaar nog een hand of een kus. En ze blijven ook al eens graag plakken...”

4. Wandelen

Veel open ruimte, met uitgebreide wandel- en fietsnetwerken, kan uiteraard in het lijstje niet ontbreken. Professor Kindermans: “Uit het onderzoek blijkt dat wandelen de populairste methode van de Limburgers is om het mentaal welzijn op peil te houden of op te krikken. Fysieke activiteit is ook een goed advies bij mentale gezondheidsproblemen want het blijkt een beschermende en helende factor te zijn. Het is een goede ondersteuning maar bij ernstige mentale gezondheidsklachten is er natuurlijk meer zorg nodig.”

© Serge Minten

5. En … vlaai

Limburg zou Limburg niet zijn als er toch ook niet een bourgondisch tintje aan ons geluk vasthangt. Keunen: “Limburgse vlaai kan je toch niet wegdenken uit dat lijstje? Zeker nu het een officieel Limburgs streekproduct is. En laten we onze wijnen niet vergeten, want ook daarin worden we steeds sterker. Ik heb hier een paar goede flessen van Genoeselderen in de kelder klaarliggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer