Hasselaar Erwin Veltjen moet een boete van 580 euro betalen.© Serge Minten

Hasseltse ‘meterweigeraar’ moet van Fluvius 569,5 euro boete betalen: “Ik wist echt van niets”

Hasselt -

Een zeer onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden leidde ertoe dat Fluvius geen digitale meter kon installeren bij Erwin Veltjen. Daardoor moet de Hasselaar nu een boete van 569,5 euro betalen.

Gunter Willekens

Het begon op 9 maart 2023. Toen ontving Erwin een aangetekende brief van Fluvius. “Die bevatte de aankondiging van de plaatsing van een digitale meter”, vertelt Erwin. “Ik heb toen om uitstel gevraagd, omdat mijn installatie van 2008 dateert en dus nog geen 15 jaar oud was. Fluvius bevestigde dat mijn meter pas in 2025 zou worden vervangen. Op de planningschecker van Fluvius stond sindsdien dat mijn installatie in februari 2025 aan de beurt zou komen.”

Daarna gebeurde er niets. Althans, dat dacht Erwin. “Maar in november kreeg ik een aangetekende brief van een advocaat met een aanmaning om mijn digitale meter asap te laten plaatsen. Ik zou de plaatsing al een paar keer geweigerd hebben. Ik heb toen meteen gebeld.”

Hasselaar Erwin Veltjen moet een boete van 580 euro betalen.© SM

Op het verkeerde been

“Begin maart is de digitale meter geplaatst. Een dag later kreeg ik een rekening aan van 569,5 euro, omdat ik de digitale meter twee keer had geweigerd. Maar dat klopt niet. De brieven die me na mijn vraag om uitstel zouden zijn verstuurd, hebben me nooit goed bereikt”, zegt Erwin. “Er is een ingebrekestelling gestuurd, maar met de gewone post. Ik heb die niet gezien. Mails waarin Fluvius voorkomt, delete ik altijd meteen. Ik krijg bijna dagelijks mails binnen van Fluvius, en dat is zowat altijd phishing. Ze hebben me gebeld, zeggen ze. Maar ik heb sinds kort een nieuw telefoonnummer. Dat was blijkbaar niet gekend bij Fluvius. Ben ik dan in de fout gegaan? Ik heb op alle brieven die ik in handen gekregen heb, altijd gereageerd. Ik heb altijd netjes betaald. Ook de boete.”

“Ik schreef Zuhal Demir aan om mijn beklag te doen. Die kreeg van Fluvius de uitleg dat een bediende de installatiedatum ten onrechte naar 3/2/2025 had overgezet. Ten onrechte dus, maar omdat Fluvius de boete terecht vindt, kan Demir niet tussenkomen. Ze geven dus toe dat er iets fout is gegaan. En door die fout stond ik op het verkeerde been, en struikel ik nu over die boete van 569,5 euro.”

Niet opgelost

“Wie niet reageert op onze herhaaldelijke vragen voor een afspraak om de digitale meter te plaatsen, ontvangt een aangetekend schrijven. Is er geen reactie binnen de 15 werkdagen na de verzenddatum van de aangetekende brief, dan maken we het dossier over aan de juridische dienst”, reageert Fluvius. “Die zal een ingebrekestelling sturen. Daarvoor wordt een kost aangerekend van 275 euro. Komt er nog geen reactie, dan start onze advocaat een gerechtelijke procedure op. Daarvoor wordt opnieuw een kost aangerekend van 294 euro. Beslist de rechter in het voordeel van Fluvius en blijft de klant zijn medewerking weigeren, dan zal Fluvius de hulp inroepen van een deurwaarder en een slotenmaker om de meter alsnog te plaatsen. Ook die kosten zijn voor de klant.”

Hoewel een digitale meter niet voordelig is voor eigenaars van zonnepanelen, is het aantal pertinente weigeringen zeer klein. Volgens Fluvius zijn er sinds de start van de uitrol maar 19 situaties geweest waarbij een tweede en laatste ingebrekestelling moest worden verstuurd. Tot op vandaag zijn er slechts 10 procedures bij de rechtbank beland. Intussen zijn 3,5 miljoen digitale meters geplaatst. Iets meer dan de helft van de woningen in Vlaanderen is er intussen mee uitgerust.

Voor Erwin verandert er niets. Fluvius blijft van mening dat hij moet betalen. Erwin overweegt klacht in te dienen bij de VREG.

Dankzij Voor U Opgelost vloeide al meer dan een half miljoen euro terug naar onze lezers. Kan Het Belang van Limburg iets voor u oplossen? Laat het ons hier weten!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer