© BELGA

Verkiezingscongres N-VA: één tegen allen, maar vooral tegen de PS

Gent -

Voor N-VA worden de verkiezingen een strijd van één tegen allen en vooral tegen de PS, bleek zondag op het verkiezingscongres. De Waalse socialisten worden ook in het N-VA-programma talloze keren geciteerd. Als bron van alle kwaad.

Farid El Mabrouk

Geen woord over Vlaams Belang of over migratie. Nauwelijks aandacht voor het eigen Vlaamse beleid of voor het communautaire. Net zoals in zijn precampagne focuste N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag ook op zijn verkiezingscongres uitsluitend op zijn dada: de Vlaamse welvaart, en Vivaldi die ze volgens hem in gevaar brengt. Het is de plek waar hij de federale regering pijn kan doen. Met de dieprode cijfers van de Belgische begroting, de torenhoge belastingen en de hervormingen die er niet of nauwelijks kwamen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Europees lijsttrekker Johan Van Overtveldt (links).© BELGA

En zoals gebruikelijk wijst De Wever als verantwoordelijke voor al het kwaad naar de Parti Socialiste. Hij citeerde Paul Magnette in zijn speech: “Onze studiedienst telde ruim 10 miljard aan nieuwe belastingen, en toen ik dat voorlegde aan Magnette, lachte hij: ‘Het is een beetje meer.’”

Kopje kleiner

“Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen, gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderheid”, oreerde De Wever met een oorveeg richting Open VLD en CD&V. Ook die twee partijen zou hij nog altijd graag een kopje kleiner maken. De Wever wenste zijn Vlaamse coalitiepartners een verpletterende nederlaag toe. Aan de alliantie die CD&V en MR smeedden, maakte de voorzitter geen woorden vuil. In de marge van het congres deed hij de tandem Mahdi-Bouchez af als een schijnbeweging van partijen die toch voor Vivaldi II gaan. “Luister niet naar wat ze vlak voor de verkiezingen zeggen, maar kijk naar wat ze de voorbije jaren hebben gedaan”.

LEES OOK: Sammy Mahdi en Georges-Louis Bouchez willen samen regering vormen: “Als we met de christendemocraten en liberalen aan zet komen, zal N-VA moeten volgen”

Het is een tactiek van de verschroeide aarde. Iedereen afbranden in de hoop er als enige ongeschonden uit te komen. De zorgen zijn voor na de stembusslag. De Wever zal nochtans partners nodig hebben om iets gedaan te krijgen. Zeker de PS indien hij communautair zaken wil doen. Maar ook om een Vlaamse regering te vormen of zelfs om in Antwerpen aan de nodige coalitiepartners te komen nu Open VLD en CD&V daar al op apegapen liggen.

“Gedaan met Vivaldi, gedaan met de hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen, gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderheid.”

Bart De Wever

N-VA-voorzitter

Pak moeilijker

Dat N-VA niet meer zoals in 2010 en 2014 de autoritaire leider is in het Vlaamse politieke landschap is, maakt het voor De Wever bovendien een pak moeilijker. “Ik weet dat het bergop fietsen is”, liet hij zondag ook verstaan. In de peilingen is Vlaams Belang hem al lang voorbij gespurt, de door hem geleide Vlaamse regering was vorig jaar al lang gevallen indien er geen legislatuurparlement was geweest in Vlaanderen, en CD&V loopt (communautair) al een paar jaar niet meer aan het handje van haar voormalige kartelpartner. Getuige de entente met Les Engagés en de liberalen.

Opvallende Limburgse accenten uit het N-VA-programma: Bosland verankeren als Nationaal Park, het beveiligen van Port of Limburg, de afschaffing van de taalfaciliteiten in Voeren, een drugsfonds voor de opkuis van dumpings, en de garantie op veerboten op de Maas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer