Plus ArtikelVolleybal

ANALYSE. Onze volleybalwatcher: “Het is nu aan de nieuwe coach van Maaseik om dat laatste stapje te zetten”

Geen eerste titel sinds 2019 voor Maaseik. En dat komt hard aan. Al moeten ze in het Maasland het positieve onthouden: er zijn duidelijke stappen gezet. De kloof op Roeselare is zo goed als gedicht.

Jürgen Schrooten

Wie had met Nieuwjaar verwacht dat Maaseik de titelfinales zou halen, laat staan Roeselare tot het absolute uiterste dwingen? Bijna niemand, na die ontzettend moeizame seizoenstart. Wat wel opviel: de veerkracht die Maaseik telkens toonde. Eerst moesten Cox en co in de reguliere competitie alle zeilen bijzetten om nog nipt tweede te eindigen, ver achter Roeselare. In de slotfase van de play-offs wipte Maaseik zelfs over de West-Vlamingen naar de leiding. En dat terwijl er onderweg naar de titelfinales heel wat obstakels overwonnen moesten worden: de blessuregolf, de blamage in de beker en vooral het gedwongen afscheid van Martin Perin - een sleutelspeler - door hartproblemen. Dat laatste sloeg in als bom bij de groep. Maar ook toen toonden de Maaseikenaren tonnen veerkracht. De groep werd toen pas echt een groep. Meer samenhorigheid, met een gigantische honger naar dat ene resterende doel: de titel.

Martin Perin was op post om zijn ploegmakkers een hart onder de riem te steken.© Dick Demey

Dat doel werd net niet gehaald, maar de kloof op Roeselare is wel een pak kleiner geworden. Niet vergeten dat Maaseik vorig seizoen in de finales een droge 3-0 rond de oren kreeg en in 2022 de finale niet eens haalde. De voorbije elf dagen dreef Maaseik zijn aartsrivaal wel weer tot het uiterste. Er zijn dus duidelijk stappen gezet.

Knap. Maar nu moet dat laatste en misschien wel moeilijkste stapje - Roeselare opnieuw van de troon stoten - gezet worden. Dat zal niet langer met Bertini aan het roer zijn. De Italiaan kreeg in februari al te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. Een juiste keuze, want de chemie tussen hem en de spelersgroep was bij momenten ver zoek. Ook in de bestuurskamer sloegen ze mea culpa. Begin dit jaar werd een nieuw driejarenplan uitgerold. Een van de pijlers: meer jong en lokaal talent binnenhalen (Pierre Perin-Fafchamps), ze omringen met een dosis ervaring (Cox-Fornes) en aanvullen met sterke buitenlanders (Currie). Een mooi én goed plan, nu nog de verdere uitvoering. Aan Guido Görtzen - de nieuwe coach - om volgend seizoen die laatste stap te zetten. Als één iemand een team stappen kan laten zetten, dan wel Görtzen. De Nederlander bracht in eigen land Limax in een mum van tijd van het vierde niveau naar de eredivisie én Europees volleybal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer