Midden-Limburg viert Koningsdag met regen, zon en ‘Party ohne ende’ in Roermond

De vrijmarkt in Weert is met Koningsdag elk jaar een hele happening.© Jeroen Kuit

Echt / Roermond / Weert -

De ochtend begon druilerig, ‘s middags brak de zon door en liep de temperatuur op; in Midden-Limburg werd zaterdag Koningsdag gevierd in wisselvallige weersomstandigheden. Met in Roermond een spetterend Ende, weer of geen weer.

Jacqui Stroucken

Weert, 09.00 uur: „Lang leve de koning!” wordt geroepen op het Bassin in Weert. Een verkoper heeft een euro fooi gescoord en iedereen mag het weten. „De vrijmarkt is hier een hele happening”, meldt een bezoeker. „Vrijdag stonden verkopers én kopers al uren langs de singels te wachten tot ze los mochten. Links langs de weg allemaal volle tassen, rechts de lege trolleys en koffertjes.”

De vrijmarkt in Weert is elk jaar een hele happening.© Jeroen Kuit

Koningsdag zelf gaat in Weert druilerig van start. Alles ligt onder blauwe, oranje of groene dekzeilen. Het regent. Een enkeling heeft een stuk doorzichtig plastic erover gelegd, maar je moet al écht geïnteresseerd zijn wil je vragen om er even iets onder vandaan te halen.

Goed, de dag begint pas. De thermoskan en een eerste broodje kaas worden uitgepakt voor onder de paraplu. De Beekstraat, om de hoek, wekt echter een compleet uitgestorven indruk. Alles is gesloten, het lijkt een stille zondagochtend in plaats van Koningsdag.

Impressie van Koningsdag in Weert.© Jeroen Kuit

„Het is in Weert niet duidelijk of de winkels nu wel of niet open zijn”, zegt een winkelier die in zijn etalage bezig is. „Personeelsgebrek, het dubbele loon moeten betalen op een feestdag, misschien ligt het daaraan.”

09.30 uur: Ook in de Muntpassage is er niets wat aan een feestje doet denken. Het Kruidvat en Albert Heijn zijn open, maar verder vooral ijzeren rolgordijnen voor donkere etalageruiten en héél weinig mensen.

Marian Mertens van MC Company opent net de deur van haar winkel en zwaait naar haar overbuurman die hetzelfde doet. „Wij zijn tenminste ondernemers”, zegt ze. „Als je hier in de binnenstad een winkel hebt, hoor je gewoon altijd open te zijn, ook al levert het eens wat minder op.”

09.45 uur: Op de Wilhelminasingel komt het met bakken naar beneden. Mensen schuilen onder het afdak bij de Jumbo en dicht langs de gevels. Een enkeling werkt al een Vietnamees loempiaatje naar binnen of een banaan. Aan de binnenkant van de deur van een dixie hangt een post-it: 5,- euro. Je zou het er bijna voor overhebben als je er mocht blijven tot het stopt met regenen.

Ook in Weert stopte het zaterdagochtend met regenen.© Jeroen Kuit

Echt, 13.00 uur: Het is bijna droog, maar bewolkt. Hier is de vrijmarkt rond de Plats en de Bovenstestraat meer een aangelegenheid voor kinderen. Dekens liggen nog vol met speelgoed, de verkoop begint net. Op de Plats is wel al live muziek en kroegeigenaren zetten statafels klaar.

Lees ook: Nieuw evenement Kids Koningsrun met Rowwen Hèze op Munsterplein, Roermond breidt Koningsdag uit naar Stationsplein

14.30 uur: De zon is doorgebroken, het is er gezellig druk, de terrassen zitten praktisch vol. Er wordt met ballen gemikt op een reusachtig opblaasbaar dartbord, gesprongen op een springkussen en de dorpse sfeer is gezellig in het centrum van Echt. Oranje tompoezen en muffins vinden gretig aftrek bij het publiek, waaronder veel gezinnen met kinderen.

Roermond, 18.00 uur: Op het Stationsplein is nog nét een technofeestje aan de gang, zo’n tweehonderd overwegend twintigers zijn nog aan het feesten, maar het lijkt al een beetje op een afterparty. Ook op het Kloosterwandplein staan nog wat groepjes mensen. Rond deze tijd is het Munsterplein the place to be, waar Roermond Live voor de tweede keer uitpakt met een show.

Het Munsterplein was in Roermond ‘the place to be’.© Jan-Paul Kuit

19.00 uur: Après-ski DJ Otto Wunderbar betreedt het podium onder de kiosk en jetzt geht’s los, roept hij, en hij belooft een Party ohne Ende. Het publiek dat in duizenden voor de kiosk dromt, gelooft hem, zwaait, roept, zingt, danst met hem mee, horen en zien vergaat je. Tegen de tijd dat Rowwen Hèze opkomt, is iedereen uitzinnig, opgewarmd. Mensen staan in een lange rij tegen het V&D-pand geplakt en genieten gratis mee van een sfeervol Koningsdag-festival. Super Ende.

Après-ski DJ Otto Wunderbar warmt het publiek op voor Rowwen Hèze.© Jan-Paul Kuit

Lees ook: Koningsdagfeesten Roermond: optreden Rowwen Hèze en silent disco Munsterplein bijna uitverkocht

Gerelateerde artikelen