‘Als ik dat houten poppenhuis maar niet meer terug naar huis hoef te sjouwen’: kijken en kopen op Koningsdag in Geleen

Ook het koekhappen ontbrak zaterdag niet tijdens Koningsdag in Geleen.© Annemiek Mommers

Geleen -

Duizenden bezoekers trokken zaterdag langs kraampjes met allerhande spullen op de Koningsmarkt in Geleen. En met activiteiten voor kinderen, eten, drinken en livemuziek waren alle ingrediënten voor een feestelijke Koningsdag aanwezig.

Remco Koumans

Wat te doen als je al drie jaar lang accordeon speelt, maar eigenlijk nooit echt in de gelegenheid komt om op te treden? Dan grijp je Koningsdag aan om aan de buitenwereld te laten horen wat je kunt. En dus brengt de 11-jarige Sean Koch uit Born deze zaterdag voor de Albert Heijn aan de Markt in Geleen het lied Alpenexpress ten gehore. Zijn moeder houdt ondertussen even verderop vanaf hun kraampje op de Markt een oogje in het zeil.

Lees ook: Negen koninklijke onderscheidingen in Sittard-Geleen; twee ontvangers benoemd tot Ridder

Activiteiten

„Het gaat best wel goed”, vertelt hij tussen het spelen door. Het glazen potje aan zijn voeten dat zich al aardig vult met kleingeld is daar het bewijs van. Wat zijn broer en zus met de verkoop van spulletjes bij het kraampje verdienen, moet gedeeld worden, maar het geld dat Sean krijgt, mag hij helemaal zelf houden. „Wat ik ermee ga doen? Ik denk een Nerf-gun kopen”, lacht hij.

Zoeken, zoeken, zoeken, tot je gevonden hebt wat je zocht.© Annemiek Mommers

Zo’n tweehonderdvijftig kramen telt de Koningsmarkt deze zaterdag. Commerciële handelaren en particulieren brengen er hun spulletjes aan de man. Voor de kinderen die het slenteren achter papa en mama aan beu zijn, zijn er tal van activiteiten opgezet. Variërend van een klimwand, tot miniskatepark en een bungee-attractie.

„Qua voorbereidingen is alles goed gegaan en op sociale media zag ik dat het enthousiasme aan de voorkant bij mensen groot was”, vertelt Maurice Nelissen, voorzitter van het Centrummanagement Geleen, aan het einde van de ochtend. „Er is livemuziek en vuurwerk op het einde van de dag. Alleen het weer ziet er wat wisselvallig uit, maar dat mag de pret niet drukken.”

Onderhandelen

Waar een markt is, wordt onderhandeld, blijkt op de Salmstraat. „Wat moet dat loopfietsje kosten?”, vraagt een voorbijgangster. „Wat u ervoor wilt geven”, antwoordt Sharona uit Geleen. Samen met haar 4-jarige dochtertje Jaylicia verkoopt ze op een kleedje spulletjes die inmiddels overbodig zijn. Als ze toch een prijs noemt van 5 euro krijgt ze een resoluut nee te horen, maar voor drie euro verwisselt het fietsje van eigenaar. „Wat ik het liefste kwijt wil? Als ik dat houten poppenhuis maar niet meer terug naar huis hoef te sjouwen”, lacht ze.

Bij Koningsdag hoort natuurlijk een feestelijke uitdossing.© Annemiek Mommers

Uitgeven

In de auto van Stephanie Könings uit Munstergeleen zijn bij het inrichten van de kraam waar ze met haar gezin achter staat juist wat spullen achtergebleven, vertelt ze. „Kwam de een er bij het uitladen achter dat ze iets toch niet kwijt wilde wat de ander juist wilde verkopen. Dus dat gaat dan maar weer mee terug.” Zoon Julian Schmeits (17) probeert zijn Donald Duck-pocketboekjes te verkopen: 2,50 euro per stuk en vijf voor een tientje. „Ik had niet echt een idee wat ik ervoor moest vragen. Ze hebben vooral een sentimentele waarde”, vertelt hij.

En zoals dat gaat op een Markt: geld dat binnenkomt, gaat er soms ook meteen weer uit. In dit geval als dochter Lora (9) een deel van het binnengekomen geld gebruikt om in de bungee-attractie te kunnen.