Terug naar de krant

Vaccin tegen blauwtongvirus versneld goedgekeurd door ministerie van Landbouw

Leeslijst Nieuws
Dierenziekte Vrijdag is een vaccin goedgekeurd tegen het blauwtongvirus, een hardnekkige dierenziekte die onder schapen en runderen afgelopen jaren in de zomer oplaaide. Het ministerie hoopt een nieuwe uitbraak voor te zijn.
Leeslijst

Demissionair minister Piet Adema (ChristenUnie, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft een vaccin tegen het blauwtongvirus versneld goedgekeurd voor gebruik op Nederlands vee. Dat maakt hij vrijdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Adema heeft haast, want deskundigen en schapenhouders vrezen een nieuwe blauwtonguitbraak.

De ziekte wordt verspreid door knutten, kleine steekvliegjes die in de lente voorkomen. Voorheen was er nog geen medicijn. De eerste uitbraak in Nederland was rond 2007, maar afgelopen jaren laaide het virus vaker op. Vooral voor schapen is blauwtong dodelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek toonde in februari aan dat afgelopen jaar zo’n 61.000 schapen stierven aan de ziekte, zo’n 8,4 procent van de Nederlandse schapenpopulatie.

De Spaanse dierenfarmaceut Syva heeft het vaccin met financiering van het ministerie getest op een model dat werd ontwikkeld door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Het Bureau Dierengeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen achten de risico’s van het vaccin als zeer klein.

„De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren als de houders van deze dieren”, schrijft minister Adema aan de Tweede Kamer. Naar verwachting van het ministerie zullen er al binnen een week een miljoen doses beschikbaar komen. De bedoeling is dat komende zomer voldoende vee gevaccineerd zal zijn om grote besmettingshaarden te voorkomen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in