Direct naar artikelinhoud
Wedstrijdverslag

PSV vermorzelt Heerenveen met 0-8 en is nu officieus kampioen

PSV-coach Peter Bosz werd na de 0-8 zege in Heerenveen op de schouders genomen door de spelers van PSV.Beeld ANP

PSV is officieus kampioen van Nederland en alleen in theorie nog te achterhalen. Met een indrukwekkende voetbalshow zette de ploeg van Peter Bosz donderdagavond SC Heerenveen voor schut: 0-8.

De titel had donderdagavond al officieel kunnen worden, als Feyenoord punten had laten liggen bij Go Ahead Eagles. Dat gebeurde niet. In de bus op de terugweg vanuit Friesland naar Brabant zag PSV hoe nummer twee Feyenoord met 1-3 won in Deventer. Daardoor is het verschil op de ranglijst negen punten met nog drie speelronden te gaan. Maar door het veel betere doelsaldo van PSV (+86 versus +54) is het kampioenschap voor PSV in feite veiliggesteld.

Een paar supporters van PSV deed aan het slot van de galavoorstelling in het Abe Lenstra Stadion nog een poging om de kampioensstemming toch weer te verzieken. In het uitvak werden fakkels ontstoken waarvan er twee op het veld belandden. Scheidsrechter Danny Makkelie kon niet anders dan de wedstrijd stilleggen. Weg was even de feestelijke sfeer bij PSV. Na het oponthoud maakte Makkelie bij 0-8 maar snel een einde aan de wedstrijd.

‘Dit was onze beste wedstrijd’

Onmiddellijk barstte het feestgedruis los in het Eindhovense kamp. Coach Peter Bosz werd door zijn spelers gejonast. “Ik heb in de rust alleen maar staan klappen vanwege het goede spel. Waanzinnig, zo’n hoog niveau. Ik denk dat wel duidelijk is wie de beste is", zei Bosz daarna bij ESPN. Luuk de Jong: “Ik denk dat dit onze beste wedstrijd was.”

PSV had zich in het Abe Lenstra Stadion anderhalf uur lang in een speeltuin gewaand, zoals dat dit seizoen op veel velden in het land het geval was. Het speelde in Friesland frivool, verzorgd en bij vlagen wervelend combinatievoetbal, met veel variatie en positiewisselingen. Het onthutsend zwakke Heerenveen wist er totaal geen raad mee en liet zich voor eigen publiek vernederen. De 0-8 was de grootste uitzege in de 111-jarige geschiedenis van PSV.

Puntenrecord van het Ajax van Johan Cruijff uit seizoen 1971/1972

PSV verzaakte sinds de competitiestart in augustus feitelijk slechts één keer. Dat was toen het van NEC in Nijmegen verloor. Het speelde drie keer gelijk en won 27 wedstrijden. Zodoende is het puntenrecord aller tijden in de eredivisie nog altijd haalbaar. Het grote Ajax kwam in het seizoen 1971/1972 tot 93 punten (omgerekend naar de huidige puntentelling). De spelers van PSV én trainer Bosz hebben nadrukkelijk in hun hoofd dat te evenaren. Dan moet er de komende weken ook nog gewonnen worden van Sparta, Fortuna Sittard en RKC.

De spelers van PSV vieren het officieuze kampioenschap met de meegereisde fans.Beeld ANP

De ploeg van Bosz lijkt er nog hongerig genoeg voor. In Heerenveen spatte het spelplezier er weer van af. Het krachtsverschil kwam genadeloos tot uitdrukking in de cijfers. Na tien minuten stond het al 0-3 en bij de rust was het al 0-5. Joey Veerman maakte net voor de pauze tegen zijn oude club de vijfde. Dat was een jubileumtreffer: de honderdste van PSV dit seizoen. In de tweede helft nam de aanstaande kampioen wat gas terug maar de score liep toch nog verder op.

27ste goal van Luuk de Jong

Alle doelpunten in Heerenveen leidden telkens tot collectieve feestjes van de PSV’ers. Ze realiseerden zich dat het kampioenschap binnen is. PSV is nu alleen puur theoretisch nog te achterhalen door Feyenoord. De Jong erkende dat de titel binnen is: “We stappen dadelijk de bus in en dan zien we wel.”

De Jong had tegen Heerenveen de rol van bliksemafleider waarvan Guus Til en Malik Tillman al vroeg in de wedstrijd profiteerden. In de tweede helft liet Johan Bakayoko zijn klasse zien door de bal hard achter de matig keepende Van der Hart te pegelen. Na rust profiteerde De Jong van een Friese fout. Met zijn 27ste goal van het seizoen werd hij tenminste voor een paar dagen weer alleen koploper op de topscorerslijst.

Lees ook:

Kampioen worden op de A50? PSV-trainer Bosz zou het ‘prima’ vinden

De zware knieblessure van Sergiño Dest zorgt voor een domper bij PSV dat donderdag al kampioen kan worden in Heerenveen.