Terug naar de krant

Dirk van den Broek introduceert bodycams voor medewerkers, privacywaakhond bezorgd

Leeslijst achtergrond

Veiligheid Draagbare camera’s kunnen volgens supermarktketen Dirk van den Broek de-escalerend werken bij onveilige situaties.

Leeslijst

Personeelsleden van supermarktketen Dirk van den Broek worden uitgerust met bodycams. Dat heeft de supermarktketen donderdag bekendgemaakt.

De draagbare camera’s worden in veertig winkels geïmplementeerd en dienen te helpen bij gevaarlijke situaties. „Elk incident is er een te veel voor onze collega’s en klanten”, zegt algemeen directeur Marcel Huizing.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen over gebruik van dit soort draagbare camera’s door personeel. „Cameratoezicht is zeer invasief [..] en dat geldt des te meer voor bodycams, die je van heel dichtbij, recht in je gezicht filmen.” De privacywaakhond stelt dat organisaties „zeer terughoudend” moeten zijn met dit middel en heeft aangekondigd de keten opheldering te vragen: „Zij moeten onder meer kunnen aantonen dat het noodzakelijk is.”

Beeldscherm

De camera’s die de supermarktketen inzet zijn anders dan de bodycams die politie en NS gebruiken. De draagbare camera’s van de politie hebben geen scherm, en zijn bedoeld om bewijsmateriaal te verzamelen voor een eventueel proces. De supermarktvariant is een camera met scherm, waarop iemand zichzelf kan terugzien als de medewerker de camera aanzet.

Vakbond FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt „geen goed idee”. Hij betwijfelt of het gebruik van de kleine camera’s de-escalerend werkt, zoals Dirk van den Broek beweert.

Intimiderend gedrag

De politie heeft begrip voor het besluit bodycams te gebruiken in de supermarkt. Het personeel zou er regelmatig te maken hebben met intimiderend gedrag dat gepaard kan gaan met agressie en geweld. Een politiewoordvoerder: „Uit ervaring weten wij dat dragen van een bodycam de-escalerend kan werken. Daarom snappen wij de behoefte die er leeft om een bodycam te dragen.”

Branchegenoot Jumbo heeft ook al nagedacht over mogelijke inzet van bodycams, laat een woordvoerder weten: „We kijken in de markt naar ontwikkelingen en resultaten van nieuwe ontwikkelingen zoals bodycams. Voordat we hiertoe zouden overgaan, zouden we zoiets eerst met een kleinschalige proef testen. Dat is nog niet het geval.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 26 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in