Direct naar artikelinhoud
Opinie

Opinie: ‘Proost op Heineken als hoofdsponsor – op naar nog 750 jaar belastingontwijking en oorlogsfinanciering’

Dat Heineken de hoofdsponsor is van de viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam wordt niet als een probleem beschouwd, ziet Menno Liefstingh: het zou een ‘prachtig symbool’ voor de stad zijn. Terwijl er meerdere redenen zijn om toch niet zo trots te zijn op het bedrijf.

Brouwerij Heineken is hoofdsponsor van de festiviteiten rond het 750-jarige bestaan van Amsterdam.Beeld ANP / Ramon van Flymen

Heineken staat als hoofdsponsor centraal in de viering van het 750-jarig bestaan van de stad. Ondanks het anti-alcoholbeleid van de gemeente, verdedigde burgemeester Halsema de keuze door te benadrukken dat de financiële bijdrage van Heineken essentieel is voor het organiseren van de festiviteiten. Het bedrijf is al 150 jaar verbonden aan de stad, daar mogen we ook wel eens trots op zijn.

Met Heineken als hoofdsponsor hebben we namelijk ook een prachtig symbool voor Amsterdam in handen. Zo vertegenwoordigt ze de Amsterdamse handelsgeest door in 2022 ‘in een recordtempo’ maar liefst 61 nieuwe producten te lanceren in Rusland. Hoewel Heineken stopte met de productie van haar eigen merk in het land, bleek dat gat goed op te vullen met de verkoop van Amstel.

‘Amstel bereikt zo dezelfde verkoopcijfers als Heineken vorig jaar’, citeert Follow The Money de jubelende website van Heineken Rusland. Ook sprong de brouwerij met een nieuwe frisdranklijn in het gat van Coca-Cola en Pepsi, bedrijven die kort na het begin van de oorlog blijkbaar wél de uitgang hadden kunnen vinden.

Dit is een ingezonden bijdrage

Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door Menno Liefstingh uit Amsterdam.

Opiniestukken worden door lezers ingezonden en vertegenwoordigen niet het standpunt van de Paroolredactie. Iedereen kan opiniestukken inzenden. Lees hier hoe dat werkt.

Na anderhalf jaar miemelen en excuses vertrok Heineken afgelopen zomer alsnog uit Rusland. De belasting die het concern over dat anderhalve recordjaar afdroeg, heeft vast een prachtige bijdrage op kunnen leveren aan het potje ‘drones, raketten en mortieren voor de bevolking van Oekraïne’. Ter illustratie: in 2019 maakte ze 400 miljoen aan belasting over naar de Russische staat.

Nul procent dividendbelasting

Het merendeel van de winst vloeide echter niet naar de Russische oorlogskas, maar naar het bedrijf zelf. NRC deed begin deze maand diepgravend onderzoek naar wat er in ieder geval níet met dit geld gebeurt: belasting betalen. Charlene de Carvalho-Heineken ontdekte door nieuwe belastingwetgeving een geitenpaadje. Door slim te schuiven met aandelen betaalt de rijkste inwoner van ons land maar liefst núl procent dividendbelasting.

We mogen dankbaar zijn dat we, in ruil voor een gigantische marketingcampagne, Heineken zo ver hebben gekregen dat ze in ieder geval nog íets bijdraagt aan de maatschappij. Ik wil daarom een toost uitbrengen: op nog 750 jaar belastingontwijking, oorlogsfinanciering en laveloos door brievenbussen urineren. Dat is nou mijn Amsterdam, proost!