Direct naar artikelinhoud
Aldus

Finse cultuur in de Sloterplas: een drijvende sauna, gratis voor goede mensen

De van oorsprong Finse Elsa Havas (31) uit Nieuw-West bouwt een drijvende sauna in de Sloterplas. Wie een goede daad doet, mag er gratis in.

Finse cultuur in de Sloterplas: een drijvende sauna, gratis voor goede mensen
Beeld Shutterstock / Peter Vanco

Wat is precies het plan?

“Toen ik twee jaar geleden in Nieuw-West ging wonen, sloot ik me aan bij een groep mensen die regelmatig in de Sloterplas zwemt. Toen we een keer uit het ijskoude water stapten, zei iemand: ‘We zouden eigenlijk een sauna moeten hebben.’ In Finland, waar ik vandaan kom, is de sauna een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Vandaar dat ik dacht: ik breng iets van mijn cultuur naar de mensen in mijn nieuwe buurt, door de eerste drijvende sauna van Nederland te bouwen.”

Wanneer kunnen we er terecht?

“Waarschijnlijk vanaf deze zomer. We hebben met alle partijen zoals de gemeente en Waternet afspraken gemaakt, en we verwachten de vergunning snel te krijgen. Het geld voor de bouw is al rond – we krijgen subsidie van Amsterdam750.”

En hoe zit dat met die goede daad?

“De sauna, voluit de Warm Hearts Floating Sauna, is een sociaal project, en nadrukkelijk geen commercieel bedrijf. We runnen het met vrijwilligers. Het idee is de buurt te verbinden met mensen uit de rest van de stad. Je kunt je straks aanmelden via een website en via onze Instagram. Vertel ons over een goede daad die je deed voor een ander mens, een dier of het milieu, en je mag gratis in de sauna.”

Iedereen?

“Iedereen. We organiseren trouwens nadrukkelijk de verbinding met mensen uit een nabijgelegen asielzoekerscentrum. We willen hen ook in contact brengen met bewoners. Daarom organiseren we soms evenementen op de plek waar de sauna komt. Vorige week hadden we een evenement, met een gehuurde barrelsauna, met 120 mensen uit 20 verschillende culturen. Er was een groep muzikanten uit het azc die een optreden gaf, dat was geweldig.”