RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Erfenisfraude

Kees van der Spek helpt opgelicht stel dat miljoenenerfenis is beloofd: 4 ton kwijt

Kees van der Spek Beeld © ANP

In een nieuwe aflevering van 'Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt' gaat Kees van der Spek (59) langs bij Eduard en Kitty. Zij zijn slachtoffer geworden van erfenisfraude en zijn voor maar liefst 4 ton het schip ingegaan. De oplichters lijken in de eerste instantie in Nigeria te zitten, maar door onderzoek van IT-specialist Danny krijgt de zaak een heel andere wending.

Acht jaar geleden krijgt Eduard een mail waarin staat dat er een gigantische erfenis op hem ligt te wachten. Hij hoeft alleen maar een aanbetaling te doen van een paar honderd euro en dan zal het bedrag van 10 miljoen euro binnen een paar dagen op zijn rekening verschijnen. Aangezien Eduard en Kitty het niet breed hebben, is de miljoenenerfenis zeer welkom. Maar na de eerste aanbetaling moet het stel opnieuw een voorschot doen. Dit gaat jarenlang door. Kitty besluit zelfs haar huis voor 2,5 ton te verkopen en betaalt dit bedrag aan de oplichters. In totaal zijn Eduard en Kitty ruim 4 ton armer.   

Kees
Lees ook:
Kees van der Spek kaapt auto van oplichter die foto van Rob Geus gebruikt op datingsite

Kees zet IT-specialist Danny in om de oplichters uit te peilen. Danny krijgt eerst een locatie in Nigeria door met een foto van de man die geld van het stel afhandig probeert te maken. Als Danny de situatie wat langer in de gaten houdt, wordt de telefoon waarmee de slachtoffers worden bericht overgedragen aan criminelen in Nederland. Danny krijgt een precieze locatie door in Huizen en heeft, door de opgezette val, meerdere beelden kunnen maken van de oplichter. Het gaat om één man die talloze keren inlogt en zo geld probeert te stelen van Eduard en Kitty. Ondertussen heeft hij via een andere telefoon contact met een tweede persoon die hem mogelijk instructies geeft. Het blijkt om een netwerk van oplichters te gaan.

Kees schakelt zijn privédetective in om de locatie van de verdachte in de gaten te houden. Ondertussen heeft Kees ook de politie ingeschakeld in de hoop dat ze hem kunnen aanhouden. Voor Eduard en Kitty een spannend moment, omdat ze oog in oog komen te staan met één van de mannen die hen heeft opgelicht. 

Kees
Lees ook:
Kees van der Spek zelf naar politiebureau vanwege zaak in nieuw seizoen

Danny is ook te weten gekomen dat de verdachte in een Volkswagen T-Roc rijdt. De politie maakt samen met Kees en de slachtoffers een plan om de verdachte aan te houden. Uiteindelijk treffen ze hem bij een winkelcentrum en kan de man worden aangehouden. Hij ontkent iets met de oplichting te maken te hebben, maar het bewijs dat Kees en zijn team heeft verzameld bewijst het tegendeel.

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt is elke woensdag te zien bij RTL 5 en zie je bij Videoland.