Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

Nieuws
Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.
anp
dinsdag 23 april 2024 om 22:16
Afbeelding
beeld anp

Het rond de 92 meter lange schip, genaamd de Royal Romance, lag de voorbije jaren in Kroatië en is eerder dit jaar door een rechter toegewezen aan Oekraïne. Hendrikse hoopt op een opbrengst tussen de 100 miljoen en 200 miljoen euro. ‘Maar het koperspubliek is niet heel groot. Dus ik weet niet of het gaat lukken.’

Medvedtsjoek werd in 2022, niet lang na de Russische inval in Oekraïne, gearresteerd. Oekraïense autoriteiten stelden dat hij Rusland had geholpen bij het uitvoeren van ondermijnende activiteiten tegen Oekraïne, onder meer door informatie te verzamelen over de locatie van militaire eenheden.

Gevangenruil

Later dat jaar kwam hij wel weer vrij, omdat hij onderdeel was van een gevangenenruil met Rusland. De Oekraïense oppositiepoliticus, die bekendstond als een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin, ontkende zelf iets onwettigs te hebben gedaan.

Meer veilinghuizen wilden de Royal Romance graag onder de hamer brengen, maar Troostwijk kreeg de voorkeur. ‘Wij geloven dat het jacht van Medvedtsjoek nu op een transparante veiling zal worden verkocht en aanzienlijke inkomsten zal opleveren voor de begroting van Oekraïne’, stelt het hoofd van ARMA, Olena Duma. Eerder verklaarde zij al dat ‘wie het jacht van Medvedtsjoek koopt, een politieke slag zal toebrengen aan het regime van Poetin’.

Cyberaanvallen

Wanneer de veiling precies plaatsvindt, is nog niet bekend. Normaal staan objecten bij Troostwijk enkele weken online, maar Hendrikse schat in dat er voor het jacht wat langer nodig is. Troostwijk zal volgens hem ook extra alert moeten zijn op mogelijke cyberaanvallen vanuit Russische hoek.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn verspreid over de wereld veel jachten aan de ketting gelegd van rijke zakenlieden die banden hebben met Poetin. Al in 2022 werd er voor het eerst een van die jachten geveild. Voor een schip dat eerder van de Russische zakenman Dmitrij Pumpiansk was werd toen meer dan 39 miljoen euro neergeteld bij een veiling in Gibraltar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.

Afbeelding

Koranverbranding in Malmö op dag voor begin songfestivalfeesten

Een man en een vrouw hebben vrijdag een koran verbrand in de Zuid-Zweedse stad Malmö, een dag voordat de festiviteiten rond het Eurovisie Songfestival (ESC) daar beginnen. Dat was te zien in een video die live werd uitgezonden op TikTok.

Afbeelding

Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

Afbeelding

'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van 'grootschalige fraude'.

Afbeelding

Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

Afbeelding

Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah.