Direct naar artikelinhoud
Kendji Girac in 2022 bij het filmfestival in het Zuid-Franse Cannes.Beeld AFP
ProfielKendji Girac

Wie schoot zanger Kendji Girac, de trots van de Franse Roma, in de borst?

Het is nog een mysterie wat er precies is gebeurd in de nacht van zondag op maandag, in een Roma-kamp bij de plaats Biscarosse aan de zuidwestkust van Frankrijk. De bekende Franse zanger Kendji Girac werd daar geraakt door een kogel in zijn borst. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.

Toen de gendarmes rond half zes ’s morgens arriveerden, was het vuurwapen in eerste instantie spoorloos, maar op aanwijzingen van de familie van Girac werd in struikgewas een wapen gevonden. Een huls werd niet aangetroffen.

Girac zelf zei in een eerste verklaring dat het ging om ‘een ongeluk’. Hij zou een fout hebben gemaakt met een wapen dat hij zondag had gekocht ‘in een tweedehandswinkel’.

Niettemin opende het openbaar ministerie een onderzoek naar een mogelijke poging tot doodslag, omdat er te veel ongerijmdheden zouden zijn. Justitie houdt rekening met de mogelijkheid dat toch een ander het schot loste. “De eerste getuigenverklaringen lijken verward, zowel over de omstandigheden, als over de plek waar het is gebeurd”, aldus het parket.

Virtuoos op de flamencogitaar

Kendji Girac (27) heet eigenlijk Kendji Maillé en is van Spaanse Roma-afkomst. Zoals veel Franse Roma spreekt hij van huis uit Catalaans. Hij leerde zingen van zijn grootvader en is een virtuoos op de flamencogitaar.

In 2013 postte hij een video op YouTube waarin hij het nummer Bella van de Congolees-Franse artiest Maître Gims in zijn eigen aanstekelijke stijl coverde. Dat filmpje ging viraal. Hij werd geselecteerd om mee te doen aan de Franse versie van het talentenjachtprogramma The Voice, dat hij won, en een succesvolle muzikale carrière volgde.

Hij bracht vijf albums uit en scoorde in Frankrijk hit na hit. Songs als Color Gitano en Andalouse zijn al honderden miljoenen keren bekeken op YouTube. L’École de la vie (De school des levens) luidt de titel van zijn recentste album.

Met zijn kort getrimde baardje, charismatische glimlach en strakke imago is Girac een boegbeeld van de Franse Roma-gemeenschap. “Hij is onze ster”, zei Niño Baliardo, een van de oprichters van de Franse muziekgroep Gipsy Kings, na het schietincident tegen nieuwszender BFMTV. “Hij is de trots van de zigeuners.”

Girac zou komende zaterdag in Marseille optreden, maar dat is afgeblazen. Franse media zijn in de ban van het nachtelijke voorval op het Roma-kamp. “Dit was geen afrekening”, verzekerde ene Emilio, die zichzelf voorstelde als oom van de zanger, tegenover persbureau AFP. “Hij speelde met het ding en bam.” De zestiger was er naar eigen zeggen bij. “We waren vredig gitaar aan het spelen. Een ongeluk kan elk moment gebeuren, op elk uur.”

De medische toestand van Girac is inmiddels stabiel. De politie heeft tot nu toe alleen een eerste korte verklaring van hem kunnen optekenen. Maar zodra zijn gezondheid het toestaat, willen rechercheurs hem uitgebreider verhoren.

Ook wordt onderzoek gedaan door forensische experts, onder meer naar het wapen. “Ze zien meteen of de persoon zelf het schot afvuurde”, legde een deskundige dinsdag uit op radiozender RMC. “Want er komt een vlam uit een vuurwapen. Als hij van korte afstand op zichzelf heeft geschoten, moeten zijn kleren geschroeid zijn.”

Lees ook:

Het reizigersverdriet van Maria en Bart: ‘Onze cultuur is ons afgepakt’

Sinds 2018 mogen gemeenten geen uitsterfbeleid meer voeren op woonwagenkampen. Er moesten juist standplaatsen bij. Maar vijf jaar verder zit daar nog weinig schot in, tot verdriet van veel reizigers. ‘Ik kan niet in een stenen huis wonen, daar zitten geen wielen onder.’