Direct naar artikelinhoud
EU-missie

Marineschip Karel Doorman gaat bescherming bieden tegen Houthi-aanvallen

Bemanning van de Zr.Ms. Karel Doorman bij de voorbereiding van een eerdere missie.Beeld EPA

De Zr.Ms. Karel Doorman zet koers naar de Rode Zee. Het schip van de Nederlandse marine gaat helpen bij de bescherming van schepen tegen aanvallen van Houthi-rebellen.

Familie en vrienden zwaaiden zondagmiddag de 250-koppige bemanning van de Zr.Ms. Karel Doorman uit. Het logistiek ondersteuningsschip van de marine gaat naar de Rode Zee. Daar sluit het schip aan bij de EU-missie om internationaal scheepvaartverkeer te beschermen tegen aanhoudende aanvallen van Houthi-rebellen. Vanaf begin mei neemt de Karel Doorman vier maanden lang deel aan de missie.

Vrachtschepen die gebruikmaken van de cruciale route tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan zijn al meer dan vijf maanden doelwit van aanvallen van Jemenitische Houthi-milities. De rebellen vallen schepen aan die een link hebben met Israël, de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, uit solidariteit met de Palestijnen.

De afgelopen weken zijn bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd, meldde de militaire inlichtingendienst MIVD onlangs. De EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwde eerder deze maand dat de Houthi-milities hun aanvalsgebied uitbreiden naar de Indische Oceaan.

Medische faciliteiten

In het missiegebied is grote behoefte aan bevoorrading en medische faciliteiten. De Karel Doorman, met een lengte van 205 meter het grootste schip van de Nederlandse marine, is hiervoor zeer geschikt. Het schip zal andere marineschepen voorzien van brandstof. Daarnaast beschikt het schip over medische faciliteiten, chirurgen en een helikopter voor medische evacuaties.

Het lijkt erop dat de Karel Doorman ook het hoofdkwartier wordt van de staf van de EU-missie in het gebied. De Europese Unie heeft onlangs aan Nederland gevraagd om het schip daarvoor twee maanden lang ter beschikking te stellen.

Het is niet voor het eerst dat Nederland een rol speelt bij de bescherming van schepen in de Rode Zee. Marineschip Zr.Ms. Tromp was de afgelopen weken aanwezig in het gebied om aanvallen van de Houthi’s vroegtijdig te detecteren. Inmiddels zit deze inzet erop, meldde Defensie dinsdag. Ook leverde Nederland al eerder meerdere stafofficieren die aan de huidige missie deelnemen.

De door Iran gesteunde Houthi’s beschikken over hoogwaardige militaire middelen, zoals drones en raketten om aanvallen uit te voeren. Het is de verwachting dat ze dat blijven doen zolang het conflict tussen Israël en Hamas voortduurt. Vorige maand vielen er voor het eerst dodelijke slachtoffers, toen bij een aanval op een vrachtschip in de Golf van Aden drie bemanningsleden omkwamen.

Scheepvaartverkeer gedaald

De onrust heeft grote invloed op de vrije doorvaart van commerciële schepen. Zo’n 12 procent van de mondiale zeehandel gaat via de zeestraat die de Golf van Aden met de Rode Zee verbindt. De acties van de Houthi’s vormen daarmee een serieuze bedreiging voor het internationaal scheepvaartverkeer. Defensieminister Kajsa Ollongren noemde vrije doorvaart in het gebied eerder “ontzettend belangrijk voor Nederland en de rest van de wereld”.

Veel bedrijven varen tegenwoordig om. Het aantal schepen dat om Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika vaart, is sinds de eerste helft van december met 85 procent gestegen. Het zeeverkeer via de Rode Zee en de Golf van Aden daalde met 70 procent. Vooral containerschepen en aardgastankers laten deze vaarroute links liggen.

Lees ook:

Ook de coalitie van westerse landen lijkt kansloos tegen de Houthi’s

Houthi-doelen op land, op zee en in de lucht worden bestookt, maar het lijkt niet te baten: Houthi-rebellen weten alsnog zware aanvallen uit te voeren. ‘Ze zijn ongrijpbaar.’