RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Probleem nog niet opgelost'

Schorsing non-binaire keeper Jays door KNVB opgeheven

De OneLove-aanvoerdersband, foto ter illustratie Beeld © Editorial / ANP

De schorsing die de KNVB had opgelegd aan de non-binaire amateurkeeper Jays is van de baan. De tuchtcommissie van de voetbalbond zette een streep door de straf die de keeper opliep omdat Jays meespeelde met het vrouwenteam, terwijl er een M in diens paspoort staat.

De Amsterdamse stadszender AT5 schrijft dat het team van Jays blij is dat de schorsing niet doorgaat, maar het hier niet bij wil laten zitten. Een teamgenoot van Jays laat tegenover de zender weten dat de uitspraak 'het daadwerkelijke probleem niet oplost'. "Ons doel is dat de KNVB regels gaat opstellen waardoor gender-diverse personen mee kunnen spelen in de vrouwencompetitie."

Jays vroeg compensatie aan bij de KNVB om met het vrouwenteam te mogen meedoen, maar kreeg die niet. Toch speelde die al twee seizoenen in het vrouwenelftal van de Amsterdamse voetbalclub WV-HEDW. In eerste instantie vond niemand in de competitie dat een probleem, maar nadat een club uit Alkmaar had verloren van de Amsterdamse ploeg, diende die een klacht in bij de voetbalbond. Hierop oordeelde de KNVB dat het verboden was voor Jays om het vrouwenteam mee te spelen. 

Streep door besluit

De tuchtcommissie van de KNVB, de afdeling binnen de voetbalbond die gaat over schorsingen en straffen, besloot dat oordeel van de bond nietig te verklaren. Volgens de commissie had Jays inderdaad moeten weten dat de dispensatie niet was verleend, dus heeft de keeper wel de regels overtreden. Maar volgens de commissie moet er ook worden gekeken naar het feit dat Jays de afgelopen twee jaar gewoon op het wedstrijdformulier heeft gestaan en dat de KNVB dit heeft goedgekeurd.

Jays
Lees ook:
Jays mag niet meer bij vrouwen voetballen na klacht tegenstander

"Van de KNVB mag worden verwacht dat zij in het kader van de handhaving van een negatieve dispensatiebeslissing toch enkele keren de naleving van de dispensatiebeslissing zou controleren en zo nodig handhaven", zegt de commissie. In het eerste seizoen dat Jays onder de lat stond, ging het landelijk namelijk maar om zes afwijzingen, dit jaar om elf. Volgens de commissie is het 'gerechtvaardigd' dat zowel Jays als WV-HEDW heeft gedacht de KNVB het meespelen 'stilzwijgend gedoogde'. 

Geen regels: buiten de boot

Hoewel de tuchtcommissie geen oordeel geeft over de keuze van de KNVB om het dispensatieverzoek af te wijzen, is de commissie het wel met Jays eens dat de KNVB geen regels heeft voor non-binaire personen die willen spelen in een vrouwencompetitie. Daardoor vallen zij eigenlijk buiten de boot, terwijl het wel mogelijk is om regelgeving te hebben die past binnen de internationale sportregels. 

Voetbalteam
Lees ook:
Voetbalteam stelt non-binaire keeper Jays op ondanks verbod KNVB