Direct naar artikelinhoud

Kunstwerk bij speeltuin Erasmuspark: ‘Misschien dat mensen er aanstoot aan nemen’

Kunstwerk bij speeltuin Erasmuspark: ‘Misschien dat mensen er aanstoot aan nemen’
Beeld Aline van de Watering

Aline van de Watering (36) zag ouders in de speeltuin wel heel actief met hun kinderen spelen. Het inspireerde haar tot het maken van een kunstwerk. ‘Ik heb er veel voorpret aan beleefd.’

Hoe ziet het kunstwerk eruit?

“Het is een verbodsbord, in de stijl van de gemeente, met dezelfde kleur, enzovoorts, met daarop de tekst: ‘Wijziging regels speeltuin / In deze speeltuin verboden voor ouders/verzorgers / m.u.v. de houten bankjes’. Het hangt in het Erasmuspark.”

Het zat diep?

“In de speeltuin, waar ik zelf regelmatig kom met mijn zoon, zag ik allemaal ouders die het spelen van de kinderen van ze overnemen. Ze zetten hun kind, dat te klein is voor de glijbaan, er zelf maar op, en laten het dan zachtjes naar beneden glijden. Of ze vertonen leugenachtig theater over taartjes en ijsjes van zand die dan een bepaalde smaak zouden hebben. Het is geen oordeel, iedereen moet het zelf weten, maar ik had verwacht dat ik vooral kinderen zou zien spelen in de speeltuin.”

En toen dacht u: nu maak ik een verkeersbord.

“Ik kom al heel wat jaartjes in de speeltuin, heb sociologie gestudeerd en ben daarna fulltime moeder geworden. Ik heb dus redelijk veel tijd over, en denk veel na. Toen ik op een moment verderop in het Erasmuspark precies zo’n verkeersbord zag hangen, in combinatie met een paal in de speeltuin zonder bord erop, ontstond de inspiratie voor dit idee.”

Heeft u het stiekem, op een onbewaakt moment, opgehangen?

Nee, gewoon op een zaterdagochtend. Ik heb er heel veel voorpret aan beleefd. Het ophangen zelf was best spannend. Het is ludiek bedoeld, maar misschien dat mensen er aanstoot aan nemen. Ik durfde ook niet om me heen te kijken terwijl ik ermee bezig was. Ik hoop dat de gemeente het bord voorlopig laat staan.