Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Sportverenigingen krijgen volledige compensatie van gemeente voor terrasbelasting van (tien)duizenden euro’s

Ruim dertig Amsterdamse sportverenigingen krijgen dit jaar extra financiële ondersteuning van de gemeente om ze te compenseren voor de belasting die is geheven voor de terrassen bij hun sportkantines. Sommige clubs kregen onverwacht een aanslag van (tien)duizenden euro’s.

Bij tennis- en voetbalvereniging VVGA in Park De Meer kan men waarschijnlijk opgelucht ademhalen.Beeld Dingena Mol

Volgens wethouder Hester van Buren (Financiën) is het de bedoeling dat de clubs volledig worden gecompenseerd voor de aanslagen precario die ze hebben ontvangen.

Ook zal het probleem vanaf volgend jaar ‘structureel’ worden opgelost: sportverenigingen hoeven dan geen precario meer te betalen. “We hebben nooit beoogd om sportverenigingen met extra kosten op te zadelen,” zegt Van Buren.

Maandag bleek dat tientallen sportverenigingen in de stad te maken hebben met het verhoogde precario – de jaarlijkse belasting die de gemeente heft voor terrassen in de stad. Kleine clubs, die slechts een paar maanden per jaar actief zijn, kregen soms aanslagen van duizenden euro’s. Veel van die clubs hoefden eerder nooit precario te betalen.

Ongeveer dertig sportverenigingen in de stad hebben de aanslag, die met terugwerkende kracht wordt geheven over 2023, ontvangen. Ook andere niet-commerciële instellingen werden geconfronteerd met hoge bedragen. Zo moet maatschappelijke organisatie Civic in Oost ruim 13.000 euro betalen voor het terras bij haar buurthuiskamer op het Kramatplantsoen.

Maatschappelijke organisaties

Hoeveel maatschappelijke organisaties een precarioaanslag hebben gekregen, kan de gemeente niet zeggen. “Als er maatschappelijke organisaties zijn die denken dat de aanslag niet correct is, kunnen zij zich melden bij belastingen of bezwaar maken,” zegt Van Buren. “We bekijken het opnieuw en passen eventueel maatwerk toe.” Of dit betekent dat maatschappelijke organisaties ook een financiële tegemoetkoming kunnen verwachten, is nog onduidelijk.

In 2018 werd door het vorige college besloten de terrasbelasting te verhogen. Daarbij werden de tarieven afhankelijk gemaakt van de druk op de openbare ruimte: voor een terras op een drukke plek, zoals in een groot deel van Centrum en Zuid, moet meer worden betaald dan een terras in bijvoorbeeld Zuidoost of Nieuw-West.

De gemeente nam zich voor de veranderingen in twee jaar stapsgewijs uit te voeren, met een prijsverhoging in 2020 en in 2021 tot gevolg. Maar vanwege de coronamaatregelen werd het precario in 2020, 2021 en 2022 kwijtgescholden. Daardoor is de verhoging waar in 2019 toe besloten werd, nu pas merkbaar.

Bovendien is in de tussentijd de belastingadministratie van de gemeente geactualiseerd. De gemeente heeft beter in beeld waar in de stad terrassen zijn en hoe groot die zijn. Sommige precarioplichtige terrassen kwamen om die reden pas dit jaar in beeld.

De verhoogde tarieven leidden twee weken geleden al tot geschokte reacties onder horecabazen. Voor sommigen van hen verdrievoudigde het te betalen bedrag vergeleken met de vorige keer dat de belasting moest worden betaald, in 2019. In totaal heeft de gemeente dit jaar 2500 aanslagen precario opgelegd. Tot dusver zijn 120 bezwaarschriften binnengekomen.

Over de auteur: Madelief van Dongen is nieuwsverslaggever voor Het Parool. Ze schrijft over allerlei Amsterdamse onderwerpen, van toeristenbeleid tot gekraakte panden, en doet liveverslag van gebeurtenissen in de stad.