Te gast: 'Intelligente' lockdown voor verpleeghuizen

'Het contact met hun naasten is van wezenlijk belang.'

'Het contact met hun naasten is van wezenlijk belang.' FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Al dagen loop ik rond met de gedachte of dit nu is wat we moeten doen met onze kwetsbare ouderen, ze afsnijden van de buitenwereld.

Ze onthouden waar ze nog het meeste plezier aan beleven, het contact met hun naasten. De meeste mensen die worden opgenomen in een woonzorginstellingen, in de volksmond beter bekend als verpleeghuis, hebben geen lange levensverwachting meer. Zij zijn veelal hun leven aan het afronden, ze kijken terug, ze delen herinneringen en nemen afscheid van hun dierbaren. Het contact met hun naasten is hierin van wezenlijk belang.

Vorige week dinsdag, tijdens de persconferentie maakte mijn hart een sprongetje. De mogelijkheid om te testen wordt uitgebreid. Dit geeft kansen om te komen tot een ‘intelligente’ lockdown , ook in de ‘verpleeghuizen’.

Zorgmedewerkers kunnen nu worden getest, dat is mooi. Zij zijn net als familie ook een mogelijke besmettingsbron en brengen wellicht het virus onbedoeld mee naar binnen. Zij doen ook boodschappen in de supermarkt, hebben kinderen, een partner die zijn contacten heeft, en wellicht nog de zorg voor hun ouders.

'Een of twee contactpersonen kun je ook testen'

Als zij kunnen worden getest, is dat een belangrijke eerste stap. Maar niet voldoende. Ik zou ervoor willen pleiten dat familieleden of vrienden die belangrijk zijn voor de bewoner ook worden getest. Ik snap dat dit niet voor alle bezoekers kan. Maar je zou samen met bewoner en familie, een of twee belangrijke contactpersonen kunnen benoemen

Deze contactpersonen kun je ook testen. Ze zouden hun eigen kring zo klein mogelijk moeten houden. Ik denk dat dit niet erg ingewikkeld is want meestal gaat dit om partners en kinderen, die tussen de 60 en 80 jaar oud zijn. Zij zitten nu vaak ook al thuis, vrij geïsoleerd van de buitenwereld.

Ik realiseer me goed dat dit veel vraagt van zorgmedewerkers, van zorgorganisaties, van de GGD. Maar ik denk dat we dit kunnen.

Het doet namelijk een groot appel op waar het in de ouderenzorg om gaat: mensen helpen om kleur te geven aan het laatste stuk van het leven, helpen om het leven goed af te ronden. In verbinding met hun naasten.

A ntsje de Jong,

Leeuwarden, 35 jaar werkzaam in de ouderenzorg