Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

Nieuws
China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.
anp
zondag 19 mei 2024 om 14:33
Afbeelding
beeld anp

De afgelopen tijd heeft de Europese Commissie verschillende onderzoeken geopend naar concurrentie en staatssteun vanuit China, waaronder rond goedkope elektrische auto’s, zonnepanelen en windturbines. Ook is Brussel aan het kijken naar oneerlijke concurrentie en beperkingen voor Europese bedrijven bij de verkoop van medische apparatuur in China.

‘China heeft voldoende mogelijkheden tot tegenmaatregelen, en als de EU actie blijft ondernemen, zal China zeer waarschijnlijk een reeks maatregelen moeten nemen om terug te slaan’, valt dit weekend te lezen in een post op het account van Yuyuan Tantian, dat met de Chinese staatsmedia in verband is gebracht. Verdere details werden daarbij niet verstrekt.

Beijing heeft Europa eerder al beschuldigd van ‘protectionisme’. De Chinese Kamer van Koophandel bij de Europese Unie zegt dat Brussel de waarschuwingen serieus moet nemen. Ook heeft de organisatie aangegeven dat ‘Europese wijn- en zuivelproducten in de vuurlinie terecht zouden kunnen komen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zoektocht naar vermisten in Maas bij Venlo

Hulpdiensten zijn sinds zondagochtend bezig met een zoektocht naar twee mogelijke drenkelingen in de Maas bij Venlo. De twee zouden volgens omstanders in het water zijn gesprongen bij de Maaskade in de Limburgse stad en sindsdien verdwenen zijn.

Afbeelding

OPEC+ dicht bij deal over langere beperking olieproductie

De landen van oliekartel OPEC+ sluiten zondag waarschijnlijk een deal over de verlenging van productiebeperkingen waarmee ze de prijzen voor aardolie willen stutten.

Afbeelding

Ondanks megaverlies houdt ANC vast aan president Ramaphosa

Ondanks haar megaverlies bij de verkiezingen in Zuid-Afrika, houdt regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) vast aan president Cyril Ramaphosa. Het ANC moet voor het eerst een coalitie vormen, na dertig jaar alleenheerschappij sinds het einde van de apartheid.

Afbeelding

Omtzigt vindt opschorten toeslagenmethode-Laurentien 'pijnlijk'

NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het "pijnlijk" dat de methode van prinses Laurentien om toeslagenouders te helpen voorlopig is opgeschort. Volgens hem gaat het om "schrijnende" gevallen die mogelijk baat hadden bij de meer "grofmazige" aanpak van Laurentien.

Afbeelding

Energie-NL: betaal uitbreiding stroomnet niet via energierekening

De gigantische investeringen in het stroomnet die de komende jaren nodig zijn voor de energietransitie moeten niet via de energierekening van consumenten worden betaald.

Afbeelding

Dirigent en componist Harry van Hoof (81) overleden

Dirigent, componist en arrangeur Harry van Hoof is zaterdag overleden. Dat heeft zijn ex-vrouw, zangeres Trea Dobbs, zondag bekendgemaakt op Facebook.