Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Opinie
Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de nieuwe kabinetsplannen ons gaan (op)leveren.
redactie nd
zaterdag 18 mei 2024 om 17:19 aangepast 19 mei 2024 19:20
Afbeelding
beeld nd

eigen boontjes doppen

Ik las dat de zorg feitelijk weer aan het korte eind trekt in het akkoord, omdat er geen oplossingen voor het personeelstekort in staan - ondanks dat er ook geld bij komt in de ouderenzorg. Dat vind ik zorgelijk. Verder is het ook goed dat er stimulansen in staan om de woningbouw te versnellen, daar ben ik blij mee. Ik ben sowieso opgelucht dat er een akkoord is, en dat er binnenkort weer gerichter geregeerd mag worden. Helaas lees ik niet echt iets over de culturele sector, daarom ga ik er vanuit dat we onze eigen boontjes op dat vlak zullen moeten doppen. 

Rineke de Wit, zangeres

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In de afgelopen dertig jaar is de Franse overheid niet in staat geweest om de zo noodzakelijke economische hervormingen door te voeren. Als ze al enige moed daartoe toonde, werd ze prompt geconfronteerd met protestacties.

Voorstel om EU-budget te verdubbelen is onaanvaardbaar. Dan gaan we fors meer belasting betalen

Frankrijk vraagt meer geld van de EU en daar zullen ook de Nederlanders voor moeten gaan betalen. Volgens Jan Schippers is de reden dat de Fransen zelf geen impopulaire maatregelen willen nemen.

Het woord ‘evangelie’ betekent zelf al ‘goed nieuws’, zegt een van de lezers.

Wat is volgens u het goede nieuws van het evangelie? 'Het reikt veel verder dan individuele vergeving'

Het thema van de EO-jongerendag is ‘Goed nieuws’. Uit onderzoek blijkt dat het goede van het evangelie per leeftijd anders wordt ervaren. Zeven ND-lezers delen wat dat goede voor hen inhoudt.

Afbeelding

Dit is waarom media volgens ChristenUnie-jongeren minder aandacht moeten geven aan peilingen

Peilingen zijn handig voor politieke partijen, maar hebben een schaduwzijde, volgens een werkgroep van PerspectieF. En verbieden is niet altijd de oplossing; in Italië omzeilde een krant dat verbod met codetaal.

Na doorvoering van de politieke plannen presteren we ondermaats in vergelijking met ons omringende rijke landen.

Het zou goed zijn juist te investeren in ontwikkelingssamenwerking - ook voor Nederland zelf

De komende jaren wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Dat is niet alleen beschamend, maar ook verre van strategisch, vinden Tessa Teurlings en Charlotte Ariese, die beide werkzaam zijn in de sector.

De jonge klimaatwetenschapper Hannah Ritchie werd, net als veel leeftijdsgenoten, bevangen door klimaatangst en -depressie. Maar ze maakte een belangrijke omslag.

Dankbaarheid voor het goede motiveert meer dan angst voor de (klimaat)hel

Het is hoog tijd voor wat goed nieuws, vindt hoogleraar Govert Buijs. ‘De huidige stemming in de samenleving is vaak zuur en cynisch, of juist humorloos-fanatiek.’ Terwijl er veel positief klimaatnieuws is.

Wim Eikelboom in de IJssel. 'Onze rivieren hebben ons Nederlandse DNA gevormd.'

We denken dat we de rivieren In Nederland moeten temmen en dat keert zich tegen ons

In Nederland staat de bevaarbaarheid van rivieren voorop. Laten we onze grote rivieren meer omarmen als bondgenoten, stelt rivierjournalist Wim Eikelboom voor.