Topman ABN: intrekken taks aandeleninkoop zou goed signaal zijn

Nieuws
Het zou een "goed signaal voor ondernemend Nederland" zijn als de Nederlandse belasting op aandeleninkoop wordt ingetrokken door het nieuwe kabinet. Dat zegt topman Robert Swaak van ABN AMRO naar aanleiding van een eerder Bloomberg-artikel waarin wordt gesteld dat de formatiepartijen in Den Haag aan die stap denken.
anp
woensdag 15 mei 2024 om 09:25
Afbeelding
beeld anp

Financieel persbureau Bloomberg meldde deze week op basis van ingewijden dat de PVV, VVD, NSC en BBB al overeenstemming hebben over het schrappen van een eerder in Den Haag aangekondigde belasting van 15 procent op de inkoop van eigen aandelen. Die taks zou eigenlijk volgend jaar van kracht moeten worden. De formerende partijen wilden niet op het bericht reageren.

Swaak benadrukt dat het nog afwachten is welke standpunten een nieuw kabinet straks precies zal innemen. Daarom wil hij er verder nog weinig over zeggen. Wel benadrukt Swaak dat het goed zou zijn als Nederland weer een kabinet krijgt. Volgens hem ligt er een grote opgave om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren.

Kritiek

Grote bedrijven als ABN AMRO kondigen met enige regelmaat aandeleninkoopprogramma's aan waarbij ze voor veel geld aan aandelen terugkopen van beleggers. ABN AMRO rondde begin deze maand nog zo'n programma af. Daarmee was een half miljard euro gemoeid.

Op de aandeleninkoopprogramma's van grote bedrijven klinkt regelmatig kritiek van milieuactivisten en vakbonden. Zij vinden dat de bedrijven in plaats van hun aandeelhouders te belonen meer moeten doen voor het klimaat en hun werknemers.

De PVV, VVD, NSC en BBB zijn al weken in onderhandeling. De informateurs en de formerende partijen moeten de Tweede Kamer uiterlijk woensdagavond laten weten hoe het staat met hun poging om tot een rechts kabinet te komen. Ook op woensdag vinden er gesprekken plaats.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Afbeelding

Patiëntenfederatie ziet veel 'nare gevolgen' van medicijntekorten

Oplopende medicijntekorten raken miljoenen Nederlanders en hebben 'vaak hele nare gevolgen', stelt de Patiëntenfederatie op basis van een peiling onder 7000 patiënten uit de eigen achterban.

Afbeelding

Vakbond kondigt eerste staking ooit bij Samsung aan

Samsung Electronics krijgt voor het eerst in zijn bestaan te maken met een staking. Dat kondigde woensdag een vakbond aan die tienduizenden werknemers bij de Zuid-Koreaanse technologiegigant vertegenwoordigt.

Afbeelding

Nikki Haley schrijft 'maak ze af' op Israëlische granaat

De voormalige Amerikaanse presidentskandidate Nikki Haley is gefotografeerd terwijl ze 'Finish Them' (maak ze af) schreef op een granaat van de Israëlische luchtmacht. De Republikeinse politica is op bezoek in Israël.

Afbeelding

Zuid-Afrikaans ANC dreigt na 30 jaar meerderheid te verliezen

Bijna 28 miljoen Zuid-Afrikanen kunnen woensdag een nationaal en provinciaal parlement kiezen. Volgens opiniepeilers is de kans groot dat de partij die het land sinds het einde van het apartheidsbewind in 1994 heeft gedomineerd, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de meerder..

Afbeelding

Amsterdam neemt afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten

In Amsterdam wordt woensdag en donderdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Een deel van het afscheid is openbaar.