Zuid-Korea trekt miljarden uit voor versterking chipindustrie

Nieuws
Zuid-Korea trekt omgerekend 6,8 miljard euro uit om de cruciale chipindustrie van het land te versterken, zegt minister van Financiën Choi Sang-mok. Het land moet wereldleider op het gebied van computerchips voor kunstmatige intelligentie (AI) worden, gaf de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol eerder aan.
anp
zondag 12 mei 2024 om 08:52
Afbeelding
beeld anp

De regering overweegt de sector te financieren vanuit de staatsbank Korea Development Bank of via een speciaal fonds van publieke, private en beleidsfinanciering. Details worden binnenkort aangekondigd, aldus Choi, die ook vicepremier van het land is.

De stap komt op een moment dat de Amerikaanse overheid bondgenoten, waaronder Zuid-Korea, onder druk zet om de beperkingen tot de toegang van China tot halfgeleidertechnologie verder aan te scherpen. Amerikaanse functionarissen willen ook dat Zuid-Korea het delen van apparatuur en technologieën voor het maken van hoogwaardige geheugenchips met China beperkt.

De grote Zuid-Koreaanse technologiebedrijven Samsung en SK Hynix zijn al belangrijke spelers op het gebied van chips voor AI-toepassingen. In maart exporteerde Zuid-Korea voor 11,7 miljard dollar aan chips naar het buitenland. Dat was het hoogste niveau in bijna twee jaar. Daarmee is de chipsector goed voor ongeveer een vijfde van de totale export van het Aziatische land. Door de sterke opkomst van AI is er grote vraag naar krachtige chips die voldoende rekenkracht hebben voor de datamodellen die nodig zijn bij kunstmatige intelligentie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nepalese bereikt als snelste vrouw ooit top van Mount Everest

Een Nepalese vrouw is erin geslaagd de top van de Mount Everest te bereiken in een recordtijd van 14 uur en 31 minuten. Phunjo Lama is meteen ook de eerste vrouw die binnen een etmaal naar boven is geklommen. De vorige recordhoudster deed er ruim 11 uur langer over.

Afbeelding

Tesla begint met bouw Megapack-fabriek in Shanghai

De Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla is donderdag begonnen met de bouw van een fabriek in Shanghai waar Megapack-energieopslagsystemen worden gemaakt. De fabriek moet begin volgend jaar operationeel zijn. De Chinese vicepresident Tao Lin spreekt van een 'mijlpaal'.

Afbeelding

Europese miljoenenboete voor moederbedrijf Milka en Toblerone

De Europese Commissie heeft het moederbedrijf van merken als Milka, Toblerone en Côte d'Or een boete opgelegd van 337,5 miljoen euro. Het Amerikaanse Mondelēz heeft de Europese concurrentieregels geschonden door te beletten dat producten werden doorverhandeld naar andere EU-lan..

Afbeelding

VN-hof besluit vrijdag over maatregelen om Rafah-offensief Israël

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag besluit vrijdag of het Israël aanvullende maatregelen oplegt vanwege het offensief in Rafah. Zuid-Afrika heeft het VN-hof verzocht om actie te ondernemen, omdat er een genocide zou dreigen in de Gazastrook.

Afbeelding

Omtzigt: onder 'ideale omstandigheden' was naam premier bekend

"In de ideale omstandigheden" was de naam van de nieuwe premier al bekend geweest, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt. Deze donderdag overleggen de coalitieleiders over de toekomstige minister-president, samen met formateur Richard van Zwol.

Afbeelding

TikTok kondigt nieuwe maatregelen tegen beïnvloeding aan

TikTok komt met nieuwe maatregelen om beïnvloedingspogingen op het socialemediaplatform tegen te gaan. Het bedrijf gaat investeren in nieuwe opsporingsmethodes. Accounts die de regels voor misleidend gedrag overtreden, worden verwijderd.