RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Plantentips van Tom

Van hersenen tot pluimen: alles over de kleurrijke plant Celosia

Celosia plumosa Beeld © iStock

Als er één plant is die de aandacht trekt in elke ruimte of tuin, dan is het de Celosia wel. Niet alleen door zijn felle en variatie aan kleuren, maar ook door zijn bijzondere vormen. Sommige varianten lijken namelijk net hersenen. Je zou er bijna aan gaan twijfelen of hij wel echt is!

Afkomst

De Celosia lid van de amarantenfamilie en komt voor in de tropische delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. Omdat dit soort familie is van tweezaadlobbige kruidachtige planten en struiken heeft de Celosia ook een licht kruidige geur. De plant word zo’n 35-40 cm hoog en heeft naast water niet veel nodig om maandenlang in bloei te staan. Onder gunstige omstandigheden kan hij namelijk wel tot 6 maanden bloeien, vanaf begin zomer (juni) tot ver in het najaar.

Hersenen, toortsen en pluimen

De Celosia is er in veel verschillende, felle kleuren die oogverblindend mooi zijn. Knalrood, felroze, wit, paars, oranje, groen of zelfs meerkleurig. Daarnaast komt de plant voor in drie verschillende vormen die de Celosia extra bijzonder maakt. Zo komt ie voor in de vorm van een sprookjesachtige kam vol fluwelen kronkels die eruitzien als hersenen. Een andere versie heeft vlammende toortsen (oftewel spicata) met stevige, speervormige bloemen. Tot slot bestaan er ook Celosia's met galante smalle pluimen.

Verzorging

De Celosia is een gemakkelijk plant om te verzorgen, maar is daarentegen wel een éénjaarsbloeier. Hij staat graag op een lichte plek in huis, maar niet per se vol in de zon. In de zomer kan de plant echter ook goed buiten staan als eenjarige tuinplant. Het is belangrijk dat de Celosia voldoende water krijgt, houdt niet van droge plekken en heeft ook geen extra plantenvoeding nodig. Tot slot is deze plant ook nog eens erg aantrekkelijk geprijsd.

Tip van Tom: 'Haal de uitgebloeide bloemen weg, dit stimuleert de aanmaak van nieuwe bloemen.'

Symboliek

De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘keleos’, wat ‘brandend’ betekent. Dit verwijst naar de vlamvorm van de oer-Celosia. De plant staat symbool voor stoutmoedigheid. Een perfect cadeau om te geven als je iemand moed wilt toewensen voor een spannende gebeurtenis.

In de onderstaande video vertelt Tom je meer over de Celosia.

Tom vertelt je alles over de kleurrijke en bijzondere Celosia

02:34
Het
Lees meer
Het ultieme vakantiegevoel in je tuin met de kleurrijke bougainvillea
Dit is een artikel van