Terug naar de krant

Studentenraad UvA eist aftreden College van Bestuur en openlijke excuses voor inzet ME

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

De Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA eist dat het College van Bestuur (CvB) van de universiteit opstapt en een „publieke verontschuldiging voor het buitensporige geweld” maakt. Dat laat de studentenraad vrijdag weten in een persbericht. De eis is een reactie op het gewelddadige optreden van de Mobiele Eenheid (ME) tijdens de meerdaagse studentenprotesten op en rond universiteitsgebouwen in de stad.

De studenten bepleiten dat hun toevlucht tot protest „niet meer dan redelijk was”. Volgens hen nam het CvB de voorstellen van de studenten, om de banden tussen de universiteit en Israëlische instellingen te verbreken, „niet serieus” en zouden democratische vertegenwoordigers van de studenten „consequent buiten spel” zijn gezet. Ze hekelen de keuze van het universiteitsbestuur om de politie in te zetten om de protesten te beëindigen. „Het CvB heeft studenten onderworpen aan bruut geweld, met als gevolg vele hevige verwondingen.” De studenten vinden dat de universiteit juist het demonstratierecht binnen de academische gemeenschap had moeten faciliteren, in plaats van deze neer te laten slaan.

De CSR besteedt in de brief ook aandacht aan de door demonstranten aangerichte vernielingen en gewelddadige incidenten. Zo werd voor honderdduizenden euro’s aan kunst en huisraad uit de universiteitsgebouwen gesloopt en bekogelden demonstranten de politie met stenen, zwaar vuurwerk en ammoniak. De studentenraad roept alle studenten op om „volledig vreedzaam” actie te blijven voeren, maar zegt ook te begrijpen dat studenten boos werden door de „constante gewelddadige escalatie” vanuit het CvB.

Hoewel de studenten de vernielingen betreuren, is het echte probleem volgens hen de medeplichtigheid van Nederland aan „wat veel weg heeft van genocide in Gaza” en het politieoptreden tegen studenten die de straat op gaan om daar aandacht voor te vragen.

Lees ook Tweehonderd mensen protesteren, voorlopig rustig, bij stadhuis Amsterdam

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in