Terug naar de krant

Tweehonderd mensen protesteren, voorlopig rustig, bij stadhuis Amsterdam

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Het protest bij de ingang van het Amsterdamse stadhuis dat om 13.00 uur begon, verloopt rustig. Zo’n tweehonderd mensen zitten en staan in een grote kring bij elkaar rond een meterslange Palestijnse vlag. ‘Stop genocide Gaza’ staat op een groot spandoek. Ze hebben toestemming om tot 21.00 uur demonstreren, zegt de organisatie. Binnen debatteert burgemeester Femke Halsema met de Amsterdamse gemeenteraad over het verloop van studentenprotesten afgelopen dagen.

Buiten herhalen studenten de eis van de afgelopen dagen, dat de universiteit de banden met Tel Aviv moet verbreken. Ook roepen ze: „Since 1948, Israel is an illegal state”. En: „brick by brick, wall by wall, Zionism has to fall”.

Anderen delen water en appelkoeken aan elkaar uit, of tekenen met stoepkrijt hun eisen op de grond. Sommige passanten scanderen spontaan mee. Een man met een IKEA-tas waar zijn net gekochte bleekselderij nog uitsteekt bijvoorbeeld. Een vrouw in hardloopkleding onderbreekt haar rondje om mee te doen.

Rafick (30) is naar het protest gekomen „uit lichte wanhoop”. Meer dan 15.000 kinderen zijn gedood, zegt hij, en nog duizenden zijn wees. „Er worden kinderen vermoord door bommen en hongersnood, maar onze regering onderneemt niets om dit te stoppen.”

De demonstranten zijn ook boos om het politieoptreden de afgelopen dagen. Ze roepen vanaf ongeveer half vijf dat Halsema moet aftreden, omdat ze met haar acties indirect een genocide zou steunen. Ze moet haar excuses aanbieden, roepen demonstranten. ‘Mainstream media’ worden gewantrouwd: zij vertellen de halve waarheid, verdraaien hoe het écht gegaan is in de afgelopen dagen, zeggen demonstranten. De politie is aanwezig met een vredeseenheid. In de directe omgeving van de demonstratie is geen Mobiele Eenheid te zien.

Lees ook Tweehonderd mensen protesteren, voorlopig rustig, bij stadhuis Amsterdam

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in